Епископ Атанасије посетио радове на Рехабилитационом центру у Прибојској Бањи

Његово Преосвештенство Епископ милешевки г. Атанасије посетио је у четвртак 14. септембра 2023. године манастир Светог Николаја у Прибојској Бањи и обишао радове на Рехабилитационом центру.

Рехабилитациони центар враћен је Епархији милешевској у власништво 2013. године у процесу реституције и до сада су завршени приземље и два спрата. Тренутно се изводе унутрашњи радови на трећем спрату и крову. Заврштеком свих радова биће укупно 70 лежајева у употреби и њима располаже Епархија милешевска.

Након обиласка свих радова и разговора са радницима Преосвећени је од стране свештенства упознат са динамиком радова и плановима завршетка али и значајем саме бање као места лечења оболелих и пацијената на рехабилитацији и опоравку.

Прибојска Бања, због манастира Светог Николаја, има велики духовни значај за православне вернике, а због термалних вода значајан здравствено-туристички потенцијал. У самом центру места налазе се извори топле минералне воде, каптираних у четири базена  јачине 70 l/s, сталне температуре од 36,5°C до 37,5°C.

Топла бањска вода је поред тога и изузетно лековита. Једна од првих анализа извршена је 1878. године у Бечу и од тада се убраја у врхунске светске термалне изворе. Експертизом Медицинског факултета из Београда вода је сумпоровита, благо алкална, без боје и мириса, благо радиоактивна, без примеса тешких метала, pH вредности 7,2.

Купање у бањској води – хидротерапија препоручује се за лечење код свих облика хроничног зглобног и ванзглобног реуматизма, обољења периферних нерава, свих облика посттрауматских стања, обољења кичменог стуба, поремећаја периферне циркулације, хроничних гинеколошких обољења, хроничних кожних обољења – убрзава зарастање рана.

Пијењем воде, лече се функционална обољења дигестивног тракта, надимања, отежано варење, стања после хируршких интервенција. Смањена pH вредност и ниска минерализација су препорука код свих микрокалкулозних стања уринарног и билијарног тракта.

Бања је, због климатских фактора, уз комбинацију са хидротерапијом, идеално место за одмор и припреме спортиста.