Епископ Атанасије прославио имендан

Дан молитвене успомене на свог небеског заступника Светог Атанасија Великог, архиепископа Александријског, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије прославио је Божанском Литургијом коју је служио у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су настојатељ Светоуспењског манастира у Сељанима игуман Петар, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске сестре су за певницом одговарале на прозбе и јектеније.

Након заамвоне молитве освештано је славско жито и пререзан славски колач, у славу Божију а у част Светог Атанасија Великог.

Подсећајући верне, сабране у светом храму на Божанској служби, на ово велико светило Цркве Православне – Светог Атанасија Великог, Преосвећени је рекао: – Благодаримо Богу за Његове дарове, пре свега за дар живота. Благодаримо што нас никад не оставља. Благодаримо што нас има и што ће нас бити. Благодаримо Му за Светила која нам је дао у животу, за учитеље и просветитеље. Он је присутан у њима, Он у њима сија. Он је и рекао да ће њиховим рукама бити чињена и чудеса, знамења која је Он чинио.

– Међу првима, међу највећима, јесте заиста онај кога Црква данас прославља – Свети Атанасије Александријски, Велики. Он је стуб Православља, како се и каже у похвалној песми, тропару, њему посвећеном. Када изговарамо његово име онда се подсећамо најпре на неколико ствари. Прва је Истина вере. Кад год читамо Символ Вере треба да се сетимо Светог Атанасија Великог јер је он највише учествовао у његовом формулисању, сажимању истине вере која је изражена у том Символу. И он је за истину вере и пострадао.

– Они који немају то искуство љубави према Богу сигурно се чуде како је то могуће, али, они који су изнутра угрејани и осветљени љубављу Божанском они то схватају и знају да онај ко воли Бога и не може другачије живети него за Њега, истакао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку