На иницијативу Епископа Атанасија Општа болница у Пријепољу добила савремен ултразвучни апарат

Лекари Милош Божовић, Мирјана Куркић и Зоран Дробњак изразили захвалност донатору и владики Атанасију, фото: А.Ровчанин
Кардиолог Мирјана Куркић и директор Опште болнице др Зоран Дробњак, фото: А.Ровчанин

Пријепоље – На иницијативу епископа милешевског Атанасија, Фондација Принцезе Катарине донирала је Општој болници у Пријепољу савремен кардиолошки ултразвучни апарат, вредан скоро 6,4 милиона динара. Уз помоћ овог уређаја, кардиолози ће знатно лакше моћи да поуздано дијагностикују обољења у раној фази и врше прегледе кардио-васкуларних пацијената.

Кардиоваскуларни пацијенти из Пријепоља, до сада су на лечење ишли у друге здравствене установе. Међутим, захваљујући донацији Фондације Принцезе Катарине, најсавременији ултразвучни апарат стигао је у пријепољску болницу, па ће та пракса убудуће бити промењена.

– У нашој болници се из техничких разлога нису радили ултразвучни прегледи срца. Апарат који имамо је времешан и често се кварио и налазио у сервисима, тако да смо имали потребу за једним новим савременим апаратом који би задовољио потребе и лекара и пацијената. Захваљујући Фондацији Принцезе Катарине такав апарат смо и добили – каже први човек пријепољске болнице др Зоран Дробњак.

Рад са кардиолошким болесницима, да би био квалитетан ултразвучни преглед срца је један од основних дијагностичких поступака, па ће нови апарат у многоме олакшати посао лекарима.

– Ултразвуком се стиче утисак о здравственом стању пацијената са кардиолошке стране, омогућава им се ординирање одговарајуће терапије, процењује се могућност и потреба слања на даљу дијагностику и прати се њихово стање после кардиохируршких интервенција – нагласила је др Мирјана Куркић начелница интерног одељења.

Директор ЗЦ Ужице др Милош Божовић, подсетио је да ово није прва помоћ Фондације Принцезе Катарине здравству Златиборског округа.

– Желим да се овом приликом захвалим и Фондацији принцезе Катарине и владики Атанасију, јер ако је са неком донацијом у опреми остварен пун погодак, онда је то урађено са овим кардиолошким ултра звучним апаратом – нагласио је др Божовић.

Владика Атанасије у писаној изјави изразио је захвалност донатору и истакао да ће ово хумано дело, обрадовати не само здравствене раднике него и пацијенте којима буде пружена помоћ.

Извор: ПП Медиа