Епископ Атанасије служио на Пештеру

Четврте недеље Великог Васкршњег поста, 14. априла 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Сјеници. Саслуживали су протојереј-ставрофор Андрија Јанковић и протођакон Иван Савић.

Честитајући свима учешће у Божанској Литургији, Епископ Атанасије је, у пастирској беседи, између осталог рекао: – Света Литургија, у којој смо учествовали, значи управо благодарење Богу за Његово старање о нама, за Његова доброчинства, за Његову Небеску храну коју нам даје за живот ве1чни, дајући нам да се причестимо Њиме.

– Овај храм све сабира у Господу нашем. Овај храм спаја, не само нас међусобно, него спаја Небо и земљу, спаја анђеле са људима, и нас обједињује са онима који живљаху пре нас у истој вери православној.

– Данас смо у прочитаном одељку из Јеванђеља чули колико је вера чудотворна, колико чуда чини. Толико је делотворна да и оно што људима изгледа немогуће, кроз веру у Бога, постаје не само могуће него се и остварује. Господ је на основу те вере исцељивао. Кад нађе веру код човека, ту човекову усправност, да стоји усправно, са поверењем у Бога, Господ даје да глуви чују, слепи да виде, немоћни, одузети, да могу устати и ходити. И мртве је васкрсавао на основу присуства код човека, код људи около, те вере.

– Паметан је онај који зна употребити на добро своја знања и умећа. Зато човечанство данас јесте у кризи јер је приметан недостатак у паметним и светим људима. Неопходно је долазити и посећивати свети храм Божији, слушати Свето Јеванђеље, учити се из њега, јер Господ наш Христос је једини истински учитељ, а Црква Његова је учитељица живота. Јер, она садржи Његово Јеванђеље, Његову науку, и њоме поучава, поручио је Епископ Атанасије сабраном верном народу.

Свештенство сјеничког храма приредило је трпезу љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку