Епископ Атанасије на опелу врлог верника Сава Видаковића

У понедељак 2. новембра 2020. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у храму Светог кнеза Лазара у Прибоју, опело новопрестављеном слуги Божијем Саву Видаковићу, честитом православцу, добром домаћину и оцу архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Драгана Видаковића. Саслуживало је око тридесет свештенослужитеља из неколико епархија наше помесне Православне Цркве.

У опроштајном говору над одром покојног Сава Епископ Атанасије је рекао: – Учествујемо у једном тужном али веома значајном догађају који сачињава, и као такав, значајан део нашег живота. Учествујемо сви заједно у испраћају на даљи пут нашега брата Саве који је некима отац, некима брат, или другачије повезан родбински, али свима нама је друг и пријатељ и саучесник у овом целом животу, сапутник у овом животу, и састрадалник, и самученик, и саподвижник овог живота нашега. Један од нас. И ми га испраћамо на овом путу да настави даље.

– Ходећи кроз овај живот, оно што увек треба да имамо на уму најпре, и што увек треба да носимо у својој свести јесте да, без обзира шта нас у овом животном ходу и искуству сналази, ни у чему не учествујемо сами, него све имамо, доживљавамо и прихватамо у заједници. И имамо ту срећу да та заједница у којој живимо и у којој остварујемо свој живот јесте Црква Христова. Део смо те заједнице и то је наша највећа срећа. И то све ставља у други оквир, све доживљавамо са Христом, за кога смо певали и сада, почињући овај молитвени чин, да је Он победитељ смрти.

– Основно је да ми, улазећи у тај прави живот, будемо способни погодити права врата, а права врата на која желимо ући су она у Царство Небеско. Ми желимо ући на права врата али не зависи све ни од наше жеље, јер улазимо са својим идентитетом који стварамо ми сами, који се не исписује оловком него делима. И како се ми приближавамо горе препознају нас, виде наш изглед створен нашим делима. Срећа је наша што све доживљавамо у заједници Цркве, пре свега са Христом, Његовом Мајком и са свима Светима који су трајно наши и узори и учитељи.

– Ја овде, на овом светом месту, желим срећан наставак животног пута у Царству Небеском, нашем брату Сави, додао је Епископ Атанасије.

Опроштајне речи Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку