Из архиве: Сећање на Митрополита Амфилохија

Молитвено сабрање у Храму Светог Саве

У Спомен храму Св. Саве на Врачару у недељу 13. септембра 2009. године Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије је, уз саслужење Епископа хвостанског Г. Атанасија, викара Патријарха Павла, служио је Св. Архијерејску Литургију. Светој Литургији су присуствовали дипломци 129. и 130. класе Војне академије, који су исказали жељу да, духовним свечаностима и сједињењем са Телом Христовим, заблагодаре Богу на успешно завршеном школовању. Њих је предводио начелник, бригадни генерал др Младен Вуруна. Својим најстаријим колегама су се прикључили и питомци млађих генерација као и ученици Војне гимназије у пратњи својих старешина и професора.

Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије је у беседи поздравио нове официре српске Војске, подсећајући их на јеванђеоске поруке о безграничној љубави која се потврђује спремношћу на жртву давања живота.

Након Литургије је на основу одлуке Св. Архијерејског Синода СПЦ , Високопреосвећени Митрополит одликовао доскорашњег начелника Војне академије, генерал-мајора мр Видосава Ковачевића, орденом Св. Саве за уложени труд на регулисању верског живота у Војној академији и несебично залагање у васпитном раду са повереним му војним кадром, заснованом на темељима хришћанских вредности.

Генерал Ковачевић је истакао да одликовање које је примио припада свим његовим сарадницима и студентима, као и његовој породици и да је пресрећан што се труд две велике државне институције исплатио. Током свечаног ручка, генерал Младен Вуруна је рекао да је успешна сарадња двеју институција изазвала велико задовољство свих припадника Војне академије. – Кад видим срећна лица мојих студената, знам да из те сарадње може произаћи само добро. Сада знам да ће бити способни, не само радом, већ и духом да превазиђу потешкоће у животу и професионалној каријери које их буду задесиле.

У име царске Лавре манастира Хиландара, присутнима се обратио јерођакон Доситеј који је истакао символику тога што су се припадници српске Војске сабрали на месту где је спаљен Св. Сава: – Као што ни Синан-паша није успео да разори идентитет српског народног бића спаљивањем Светитеља, Ви сте доказ да то неће нико ни у будућности моћи да учини, рекао је о. Доситеј.

Владика Атанасије је честитао новим потпоручницима први чин и генералу Ковачевићу орден, нагласивши да ће ова генерација нових потпоручника остати упамћена у војном школству по томе што је била прва која је показала велику отвореност за пуноћу васпитно-образовног процеса. Истакао је, да ће Одбор за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке и убудуће настојати да омогући свим заинтересованим припадницима Војне академије и Војне гимназије проналазак духовног мира под окриљем Цркве.

Овај радостан догађај је под куполама Храма, посвећеном највећем српском Светитељу, окупио војнике и свештенослужитеље и многобројни верни народ који је са великим одушевљењем стајао уз своју Војску, молитвено предвођен својим Архијерејима.

Извор: Информативна служба СПЦ