Епископ Атанасије служио у манастиру Сељани

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у понедељак 8. јануара 2024. године, на празник Сабора Пресвете Богородице, Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи игуман Петар и протођакон Иван Савић.

Владика је у пастирској беседи указао сабраном верном народу на то да празник Божић још увек траје: – Настављамо славити Свето Рождество Христово. Славимо Христово присуство међу нама. Од тог светлог дана говоримо: Христос је са нама! Он ће проживети један живот пун тешкоћа, искушења, страдања, али ће тај пут проживети победоносно, и васкрснути, тако да ће и даље остати са нама.

– Можемо слободно рећи да данас употпуњујемо слављење, јер част одајемо Оној која га је родила, која га је Духом Светим дала свету. Овај дан нас позива да сву пажњу обратимо на те прве моменте, прве дане Христовог живота међу нама.

– Када се Христос родио било је неопходно да има и ту земаљску заштиту и према Божанској мудрости, Божанској логистици, која је најмоћнија, сачуван је Живот Христов.

– Он, Господ Небески, Вечни Цар неба и земље, обукао се у људску природу преко Пречисте Дјеве Богородице. Она је Њему дала могућност да Он, који је Бог, као човек живи на земљи. А Јосиф је дао телесну заштиту, јер, он је дао породични смештај.

– Овај други дан Божића ми се сабирамо око оних који су дали могућност Богу да живи у Телу и који су га сачували да га не повреде одмах, како су намеравали злобници, него да има могућност да одрасте, као Богочовек, на земљи, и да открива тајне Царства Небескога.

– А онда када је дошло време, када је Он обавио своје дело на земљи, дозволио је да Га вежу, испљују, понизе, и да га прикују на Крст, али је онда победио и последњег непријатеља, смрт и сатану, и васкрсао је, и нас води свим тим путем да и ми будемо учесници тих победа и грађани Царства Небескога, појаснио је Епископ Атанасије.

У манастирској трпезарији приређена је трпеза љубави за све учеснике Божанске Литургије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку