МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

На најрадоснији хришћански празник, Рождество Христово – Божић, у недељу 7. јануара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње са игуманијом Аквилином одговарале су на прозбе и јектеније.

У празничној пастирској беседи Преосвећени је рекао: – Рођење Христово за нас је повод радости. Јер, Господ наш жели да буде близак са нама. Наш Творац и наш Путеводитељ, наш Учитељ, наш Спаситељ долази да буде близак са нама. Родио се као Дете и прошао целим путем нашег живота, од почетка до краја.

– Њему прилазе сви јер Га препознају као Цара, као Творца овога света и Управитеља и Спаситеља. То је тајна Божија како су Га сви препознали. У Њему су препознали Цара и они који су били против Њега, који су желели да само они владају целим светом и то у свима временима и свим народима. Они су Га препознали али су се устрашили, јер су Га препознали као претњу својој самовољи и својим безакоњима.

– Он је дошао да поруши поредак греха, поредак зла, и да зацари Царство Љубави, да заведе законе човечности. Бог све види и саосећа са свима који невино страдају, и увек је присутан. И када нам се некада учини да бивамо угњетавани и да ћемо изгубити трку са животом не треба се плашити јер ми смо на правој страни. А то је Божија страна. Он је Победник и ми смо са Њиме, и ми ћемо бити победници. Па ћемо и кроз страдања проћи победоносно, не губећи битку са животом. Јер, Господ каже да нас може васкрснути, и хоће, да ће нас оживети поново и то за Живот Вечни.

– Од нас се тражи да се увек држимо правде, истине, љубави, Његове Божанске. Да увек посведочавамо Њега у овоме свету. То можемо јер је Он са нама, и Он нас греје Својом Љубављу и снажи нас. А од нас се тражи да и ми желимо то што жели Он, да будемо блиски са Њиме. Он је отворио Небеса да би био са нама а од нас се тражи да ми отворимо своје душе, своја срца, да Га прихватимо, да будемо са Њиме, и онда ће живот бити Рај, рекао је Епископ Атанасије честитајући свима учешће у прослављању овог радосног празника.

Након Литургије у храму Преосвећени је са милешевским сестрама и њиховим гостима у монашкој трпезарији преломио Божићну чесницу а потом су сви скупа продужили прослављање Божића уз трпезу љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку