Епископ Атанасије: У Божанској Литургији ми се највише приближавамо Заједници Светих

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у уторак 18. јула 2023. године, на дан молитвеног помена Преподобног Атанасија Атонског, Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић, протонамесник Владо Лазић и протођакон Иван Савић.

Преосвећени је честитао сабраном верном народу учешће у Божанској Литургији и поучио га о важности евхаристијског сабрања: – Божанска Литургија је чин многозначан, са многим плодовима, а један од тих значаја јесте нарочито у томе што у Божанској Литургији ми се највише приближавамо Заједници Светих, и то треба да запамтимо и тога треба да будемо увек свесни.

– Сви ми, макар са једним зрнцетом наше савести хришћанске, трудимо се да некако себе уприличимо што више тој Заједници. Да настојимо и ми да испуњавамо оно за шта се и молимо Господу, да укрепи кораке наше. А да се и ми сами укрепљујемо на правом путу. Да себе што више уприличимо тој Заједници Светих у којој су Светитељи Божији који су, сваки на свој посебан начин, прославили Бога, као и многи Свети из рода нешега.

– Када помињемо Преподобног Атанасија Атонског онда, пре свега, видимо његове врлине које нам светле, неодољиво. Зато ми на Божанској Литургији, макар тада, клањамо се Богу а целивамо врлине светитеља Божијих, којима они сјаје.

– Бог, у својој милости, нас удостојава да Му се приближимо, и Светитељи Божији удостојавају нас, иако ми нисмо достојни, али имамо ту жељу да се приближимо и да никада не будемо избачени нити удаљени, нико од нас, из те вечне заједнице Светих која јесте Царство Небеско. И ту ћемо се у вечности радовати, пре свега Господу Богу Спаситељу нашем, Пресветој Богородици, Светом Јовану Крститељу, и свима Светима. Бити у друштву Светих и Праведних, који нас слабе подижу, тако да не стојимо на слабим својим коленима него подигнути мишицом Господњом и држани рукама Светитеља, истакао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку