Света архијерејска Литургија у Старом Прибоју

Шесте недеље по Духовима, 16. јула 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Старом Прибоју. Саслуживали су настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонах Јован, парох прибојски јереј Милорад Петровић и протођакон Иван Савић.

У пастирској беседи, Преосвећени је сабраном верном народу указао на суштину и значај Божанске Литургије, рекавши: – За нас је Литургија пуноћа живота, по своме садржају, по оном што нам она даје, и врхунац нашег духовног успињања. Литургија нам је и највећа наука. Највише можемо духовног блага, животног блага, али и знања о томе, добити у Божанској Литургији, ако учествујемо свесно и савесно, ако се потпуно унесемо у Литургију.

Владика се потом осврнуо на данас прочитани одељак из Светог Јеванђеља и његов значај за верујућег човека: – Неки кажу да су највећа чудеса која је Господ чинио чудеса телесног исцељивања. Међутим, Господ наш има дубље разлоге и намере од тих чудеса телесног поправљања. А то се показује и у ономе што смо данас читали.

– Највећа трагедија овога света је у томе што не видимо шта је најбитније, од чега шта извире, на чему шта почива. Свет није толико унесрећен тим дефектима тела, него је унесрећен духовним поремећајем. Свет је затрован и поремећен вирусом отпадништва од Бога, самовоље, неодговорности.

– У Литургији изражавамо ту жељу да увек будемо у близини Божијој, да нас Господ гледа, да живимо у заједништву, у љубави међусобној. А човек се охладио и од Бога отпао. Све што отпадне од свога божанскога извора оно се поремети све се испретура. Господ жели да будемо Његови сарадници, да са Њим заједно уређујемо овај свет а Он да нас предводи у томе.

– Највише зла нам долази отуда што многи мисле да могу живети самостално, неодговорно, да ником не полажу рачуне. У одељку из Светог Јеванђеља, који смо прочитали, види се да се полажу рачуни. Бог посматра и види да ли неко греши или не греши. А то што Он одмах не реагује то је у Његовом премудром промишљају, Он зна зашто. А Он је тај који може отпустити грехе или их не отпустити.

– По богољубљу и човекољубљу важно је да свако од нас који има било какву службу у заједници, посебно у Цркви, све чини са одговорношћу, да зна да хоће полагати рачуне за оно што чини и како обавља своју службу.

– Кад бисмо увек имали то пред собом да све оно што чинимо јесте оцењивано, да тражи одговор, и сада привремени, и коначни на Страшном Божанском Суду, све би било у бољем поретку, све бисмо боље обављали.

– Молимо се Богу да нам да мудрости, духовног вида, снаге, да нас Он оснажи да испуњавамо Његове заповести, да будемо промотери Његове науке, Његове мудрости, не своје личне. Ако буде све по Божијој мудрости, по Божијој вољи, онда ћемо се лако усагласити, истакао је Епископ Атанасије.

Братство храма припремило је и трпезу љубави за све сабране те је евхаристијско сабрање у храму продужено и у црквеној сали уз богоугодне разговоре.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку