Епископ Атанасије у посети Пљевљима

У пастирском старању за поверено му словесно стадо Христово, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије боравио је у четвртак 27. априла 2023. године у Пљевљима. Преосвећени је најпре обишао Саборни храм Преподобне Параскеве– Свете Петке. Са свештенством и црквеним одборницима Епископ Атанасије је потом отишао до Општине Пљевља где је уважене госте са радошћу дочекао новоизабрани Председник општине др Дарио Вранеш са својим сарадницима.

У свечаној сали Општине, Преосвећени се захвалио на пријатном дочеку, честитао председнику на његовом новом радном месту, благословио будући рад новог општинског руководства и пожелео да Општина Пљевља и Црква у будућности увек буду сарадници у свему добром.

Председник општине је заблагодарио Богу што му је омогућио ту част да први пут после 80 година у општини Пљевља дочекају свога владику. У име грађана Пљеваља председник се захвалио Преосвећеном Епископу Атанасију што је сво време био уз њих и што их је бодрио у тешким тренуцима када је наша Света Српска Православна Црква била угрожена у Црној Гори. Изразио је, потом, своју наду да ће Црква и Општина у будућности имати одличну сарадњу и рекао да ће врата ове установе за њега бити увек широм отворена.

Преосвећени се захвалио г. Вранешу на лепим речима добродошлице и додао да ће и врата Цркве увек бити отворена и за њега и за његове сараднике. Овај град је увек живео под благословом манастира Свете Тројице и благословом Светог Саве, а сада ћемо још више утврдити то заједништво, нагласио је Епископ Атанасије.

Након краћег пријатног и пријатељског разговора у општинској сали сви су се заједно упутили до Средње стручне школе Пљевља где их је дочекао директор мр Бојан Струњаш. Директор је захвалио Епископу Атанасију на његовој посети овој школској установи и указао да је ово, по његовим сазнањима, прва посета једног Епископа након више од 80 година, односно након Другог светског рата. Додао је да је ова школа саграђена највише даром и трудом манастира Свете Тројице и Рашко-призренске Митрополије којој су Пљевља тада припадала, као и многих Срба пљеваљског краја. Те далеке 1901. године у овој згради је почела са радом прва Српска гимназија у Пљевљима и у то време је била једна од 5 српских гимназија у тадашњем Отоманском царству.

Захваљујући се на добродошлици Епископ Атанасије је указао да је у ово наше време јасно показано деловање Божијег промисла који не дозвољава да се прекину и угасе континуитети Његовог доброг деловања и промишљања над родом људским. Јасно је да се не могу заборавити имена и добра дела људи који су чак и свој живот положили за добробит заједнице, јер све оно што је добро, укључујући и њихово добро дело, оживљава, признаје се и наставља се светла Светосавска традиција, нагласио је Епископ Атанасије.

У библиотеци школе Преосвећени је свечано уручио на поклон око 1000 наслова књига које ће свакако много значити и ученицима и наставном особљу у њиховом раду.

На овако значајној донацији у име школе захвалила се наставница српског језика и књижевности гђа Снежана Грујичић рекавши да је срећна што је коначно дошло време да Црква и школа раде заједно на добробит свих. Додала је да се квалитет и вредност једног друштва огледају у његовом односу према Цркви, школи, библиотеци и књизи. Књига је то везивно ткиво које трајно спаја школу и Цркву, јер сви знамо да су у Цркви корени наше писмености, и у нека срећна времена између ове две институције је био знак једнакости. Коначно је дошло време да се, после дужег тешког периода, поново успостављају добри односи и да овај град доживљава један духовни препород.

Захваливши на топлим речима Епископ Атанасије је истакао да Господ у ово наше време пружа духовним прегаоцима место и шансу да се искажу и изразио своју наду да ћемо моћи својим добрим деловањем поправити све оно што је за поправљање, обновити духовне снаге и створити праву добру будућност за све.