Годишњица пробоја затвореника из логора у Јасеновцу

У храму Светог пророка Илије у Млаки 22. априла 2023. године молитвено је обележена 78. годишњица од пробоја јасеновачких логораша.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију, уз саслужење преосвећене господе епископа славонског Јована и шабачког Јеротеја, уз молитвено учешће верног народа Божјег. На крају свете Литургије, епископ Јеротеј је благословио славске дарове и беседио:

– На овом месту показали су се сви распони људског бића, од крајњег нечовештва и мржње до светости. Ово место у то време је представљало оно што свети оци називају адом или паклом. Деловало је као да је смрт овде тријумфовала. Међутим, живот је победио. Можда то најбоље осећамо у ове дане када прослављамо Пасху, Празник над празницима. Из перспективе победе живота над смрћу, ми можемо и најдубље да доживимо тајну која се овде десила. Новомученици који су овде пострадали показују нам тријумф живота над смрћу, али не овог времена пролазног, него живота вечног, јер сви су они били крштени, чланови Цркве, живели су Христом, родили су се у Христу и страдали су зато што су сведочили Живог Бога, што су сведочили Христово Васкрсење.

Централну манифестацију сећања на жртве геноцида Независне Државе Хрватске у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини преносила је Телевизија Храм у недељу, 23. априла 2023. године, са почетком у 10.30 часова.

Извор: Информативна служба СПЦ