Епископ Атанасије за Курир: Црква има стрпљење за бескрајне политичке игре, али и адекватан одговор на сваку замку

Иако је у Црној Гори дошло до смене власти, што је значило и обарање спорног Закона о слободи вероисповести, Драган Ковачевић, директор Управе за некретнине, наставио је да инсистира да верске заједнице у тој земљи морају да докажу да су објекти у њиховом власништву. Владика милешевски Атанасије Ракита каже на то да неки чиновници очито нису обавештени да су се десили избори, као и да су ово последњи трзаји одлазеће гарнитуре функционера.

Драган Ковачевић је рекао (у интервјуу подгоричким Дневним новинама), да је Управа, на чијем је челу, а у складу са Законом о слободи вероисповести, имала рок од годину дана да прикупи све податке за све верске заједнице. – Што се тиче верских објеката ми позивамо сва правна и физичка лица и представнике свих верских заједница да приступе комисијама и да докажу да је тај верски објекат њихов – навео је Ковачевић.

Ове вести нису узнемириле црквене великодостојнике – владика милешевски Атанасије Ракита, каже у разговору за Курир, да „изгледа да неки чиновници у Црној Гори нису свјесни да су се десили избори и да је на тим изборима поражен тзв. Закон о слободи вјероисповести“.

– Слиједећи јеванђелски принцип, Црква је увијек имала и увијек ће имати прави одговор на сваку недоумицу. Нама није проблем да докажемо сваки педаљ црквене имовине. Овај акт одлазеће власти схватамо као њен последњи трзај у борби коју је водила против Цркве Христове и коју је на радост цијеле Црне Горе изгубила. Имамо стрпљење за бескрајне политичке игре, али и адекватан одговор на сваку замку – поручио је Ракита.

Здравко Кривокапић, кандидат за мандатара црногорске владе, рекао је да је проблем око Закона о слободи вероисповести решен. – Ми смо тај проблем, а тиче се Закона о слободи вероисповести, решили 30. августа и званично, незванично месецима раније, мирним и достојанственим протестима против правног насиља – објавио је Кривокапић на Фејсбуку.

К. Б.

Извор: Курир.рс