Епископу Атанасију признање Војне Академије

У понедељак 14. октобра 2019. године у параклису Пресвете Богородице касарнe Генерал Јован Мишковић у Београду, прослављена је слава Војне Академије, Покров Пресвете Богородице.

Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију уз саслужење војних свештеника капетана Александра Затезала из Команде РВ и ПВО и поручника Славка Папића из Војне гимназије, као и протођакона Николе Перковића.

У божанској служби учествовали су ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић,  начелник Војне Академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић, некадашњи начелници Војне Академије генерали у пензији Горан Зековић и Видосав Ковачевић, запослени у овој установи, кадети и ученици.

Честитајући присутнима празник и славу Епископ Атанасије се у беседи осврнуо на важност учествовања верних у Божанској литургији: – Ми се данас духовно гостимо, угошћавамо нашу душу, наш дух, наше срце, наш ум гостимо духовном храном. Да би се живело и функционисало неопходна је храна, а ето ми имамо ту привилегију да се данас гостимо за овом изузетно богатом трпезом. Сваки празник наше Цркве православне је једна велика, широка, богата гозба.

– Коју храну ћемо износити на трпезу зависи од циља који желимо постићи. Ми имамо узвишене циљеве. Желимо да будемо духовно јачи, и физички јачи и умно јачи. Желимо да постигнемо велике резултате, желимо да сачувамо оно што нам је предато. Желимо да корачамо напред, желимо трајати.

– Шта желимо пробудити у себи, чиме мислимо остварити племените циљеве. Човек је створен по лику Божијем, и има значајне потенцијале. Човек има склоности ка Богу, способан је да воли. Човек је из љубави према другоме спреман да се жртвује,  да поучава другога, да води другога. Из љубави према тим узвишеним вредностима способни смо сачувати оно што нам је предато, отаџбину, можемо и обнављати љубављу и мудрошћу, поучио је Епископ Атанасије присутне.

Након заамвоне молитве Преосвећени је преломио славски колач и освештао славско жито. Овогодишњи кум славе био је пуковник  Драган Савић начелник Одељења у Секретаријату Универзитета одбране.

Током свечаности, генерал Зрнић је Eпископу милешевском уручио плакету Војне Aкадемије за изузетну сарадњу и развој верске службе на Војној Aкадемији и књиге двојици дародаваца Параклиса Војне Академије господи Синиши Видовићу из Бања Луке и Горану Штрпцу из Београда, а Eпископ је даривао ректора Универзитета одбране и начелника Војне Академије иконама Белог Анђела.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку