Годишњица устоличења Епископа Атанасија у трон Епископâ милешевских

Поводом јубилеја, шесте годишњице од устоличења у трон Епископâ милешевских, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у недељу 6. августа 2023. године, Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су настојатељ Светоуспењског манастира у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонах Јован, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић и протођакон Иван Савић.

У пастирској беседи, након отпуста, Преосвећени је, сабраном народу Божијем усредсредио пажњу на данас прочитани одељак из Светог Јеванђеља, рекавши: – Господ жели да нас сабере у Свој Дом, да будемо житељи Царства Небескога, и зато је основао Своју Цркву која јесте Његов Дом, Дом Очев, Дом Оца Небескога. Он нас сабира у Свој Дом и бди над нама. Несигурно је изван лађе пловити узбурканим морем.

– Ми Хришћани, у нашој Цркви Православној, овај живот не проводимо сами, него са Христом. И Тај који утишава буру на мору и ветрове, Тај који од немоћнога чини моћног и јакога, Тај који изгони демоне, Он је увек са нама.

– Овај живот не живимо бесмислено него смислено, усмерени смо ка Царству Небеском, ка Животу Вечном. Не живимо случајно, од дана до дана, него су сви дани усмерени једнако, ка Царству небескоме, ка спасењу вечном, рекао је Епископ Атанасије, честитајући свима данашњи дан и празник, и ход ка Царству Небеском.

Поред других, јубилеј, годишњицу Архипастирске службе у Милешевској епархији, Епископу Атанасију честитао је и Председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку