Освештани темељи за храм у селу Обарде

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије освештао је, у суботу 5. августа 2023. године, темеље будућег храма Светих Кирила и Методија у селу Обарде код Пљеваља.

Велики број верног народа из Обарди, али и њихових гостију из околних пљеваљских и пријепољских села, одазвао се позиву да присуствује освећењу темеља храма. Међу гостима су били председник Општине Пљевља др Дарио Вранеш са сарадницима, извршни директор рудника угља Пљевља Мијо Лекић, директор Средње стручне школе из Пљеваља мр Бојан Струњаш и други.

Надлежни парох протојереј-ставрофор Боривоје Пантић прочитао је пред свима Повељу о градњи храма која је потом узидана у темеље.

Након завршетка обреда Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије обратио се сабраном верном народу, честитао почетак овог Богоугодног дела, градње храма посвећеног Светим равноапостолним учитељима словенским Кирилу и Методију, и у краћој пастирској беседи рекао: – Благодаримо Богу што нас је сабрао овде на добром делу и правилно нас усмерио, усагласио нас са Својом вољом. А воља Божија је да се подижу храмови у Његово Име, како смо и чули у молитвама данас изговореним.

– Божија воља је да се у Његово Име сабирамо, да Њега призивамо, по Његовом Јеванђељу да живимо, Његове заповести да испуњавамо, да живимо као браћа. Многе Његове заповести су већ на помолу да буду испуњене. Већ показујемо ту слогу, саборност. Много значи и ако не прекинемо то што смо већ постигли. И још кад додамо томе да смо се сабрали да бисмо подигли храм, значи да смо намерили да обновимо све што је у предању Христових Апостола а што су њихови наследници наставили даље да развијају.

– Радост је наша велика због овог дела које смо започели. Излила се из Небеса. Слава Богу на Његовом дару, рекао је Епископ Атанасије благосиљајући све присутне и пожелевши да напредују у раду и довршавају започето дело.

Грађевински одбор, заједно са мештанима, приредио је трпезу љубави за све присутне, уз жељу да се у што скоријем времену окупе ради освећења завршеног храма, а потом да се што чешће сабирају на заједничку молитву, Богу и Његовим угодницима Светој браћи Кирилу и Методију.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку