Господе даруј ми да сагледам грехове своје

У навечерје Великог, Часног поста, 1. марта 2020. године, свештенослужитељи Епархије милешевске предвођени својим првопастиром Преосвећеним Епископом г. Атанасијем, сабрали су се у храму Светог Великомученика Георгија надомак Пљеваља на прашталном вечерњем богослужењу да једни од других затраже опроштај и у међусобном миру започну Велики, Часни пост који нас води до Празника над празницима, Васкрсења Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа.

У покајном расположењу свештенослужитељи су чинили велике метаније на прозбе молитве Светог Јефрема Сирина, која се још назива и молитвом Великог поста. Обраћајући се сабраном свештенству, свештеномонаштву и верном народу, Владика Атанасије је рекао да је време поста време када боље, јасније, чвршће и сигурније утврђујемо свој пут, настојећи да га усагласимо са путем који је Господ наш показао, који је прокрчио и којим Он води: – Ми не радимо ништа наново, пут је прокрчен, то је пут Христов, пут Истине и Живота. Спасавајући себе ми спасавамо друге. Не можемо ми некога послати у спасење а сами не желећи да се спасавамо. Ово је време када смо се сложили сви заједно као што Господ заповеда у Јеванђељу да се Његови ученици сабирају и да се Њему заједно као деца обраћају. Ово наше сабрање је корисно, већ је постигнут добар резултат самим тим што смо се заједно обратили Учитељу нашем, Господу Исусу Христу.

– Током овог Великог поста настојаћемо да свој живот огледавамо у Јеванђељу, изговараћемо неке молитве више од других. Молитва коју Црква препоручује да се често понавља је и она коју смо вечерас прочитали: Господе и Владару живота мога, дух лењости, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми.  Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави, даруј мени, слуги Твоме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје, и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

Управо кроз ову молитву треба да проверавамо свој код живота. Ја верујем драги оци да сте ви то радили и да ћете радити, и желим вам успех у настављању и даљем усавршавању у сваком добром делу, и у постизању сваког духовног плода. Да постижемо те плодове којима можемо хранити једни друге, поучио је сабране Владика.

Предвеликопосно саборовање свештенослужитеља Епархије милешевске настављено је за трпезом љубави коју је уприличило братство Светогеоргијевског храма.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку