Гусларско вече у Пријепољу

Гусларско друштво Милешевац и Дом културе из Пријепоља организовали су, у суботу 16. марта 2024. године, гусларско вече под називом Бесмртници Пријепоља, у великој сали пријепољског Дома културе.

У програму су учествовали народни гуслари из Београда, Подгорице и Пријепоља, као и етно појац.

Међу бројном публиком, љубитељима звука гусала и епске песме, били су и Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, председник Општине Пријепоље г. Драго Попадић са сарадницима и др.

На самом почетку скуп је поздравио и  благословио Епископ Атанасије: – Господ је нама православним хришћанима дао посебан задатак у историји. Да будемо Његови сарадници у врлини. А врлина је особина бесмртности. На нас се односе Христове речи: Ви сте светлост свету, со земљи. А со и светлост су земљи неопходни. Ми уз гусле оживљавамо, у себи појачавамо, управо те најпотребније људске особине којима се живи, на основу којих овај свет одолева бљутавости и мраку.

– Ово гусларско вече је својеврсни духовни сабор, зато што се сећамо, и оживљавамо у себи, све најкарактерније људске особине и врлине, и желимо да их у својим душама обновимо. А пре свега врлине доброте, човекољубља, љубави, памћења. Да отмемо од заборава оно што треба да буде вечно, да нам светли испред нас.

– Морам све да вас позивам хришћански, српски, православно, да сећајући се свих зала која су нам чињена, останемо чврсто при Христовој заповести о љубави. Само праштањем и неговањем човекољубља и богољубља моћи ћемо и ми даље напредовати и имати Божију подршку, и доприносићемо простору на којем живимо и целом земаљском простору, нагласио је Епископ Атанасије.

Поздравно слово Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку