Архијерејска Литургија у Бродареву

У Недељу сиропусну, 17. марта 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика Лазара у Бродареву код Пријепоља. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве Епископ Атанасије је освештао велики Крст који ће бити постављен на кров храма уместо старог оштећеног услед временских непогода. Донатор новог крста је г. Радослав Лазовић из Бродарева.

Своју пастирску беседу Преосвећени Епископ Атанасије је почео Христовим речима: Не бој се мало стадо, наставивши: – Тако се обраћа Господ наш Христос својим следбеницима, онда својим најближим ученицима, а тако се обраћа и свима својим следбеницима кроз сва времена.

– Ако бисмо гледали само по оном што могу телесне очи видети онда бисмо се заиста уплашили, колико нас је бројчано мало. А како не би и било када се често гинуло. Многи су се плашили кроз историју, многи и у садашњем времену. Многи не могу да прихвате непоколебиво Христове речи: Оно што чинише Мени, чиниће и вама; Ако Мене гонише гониће и вас; Ко хоће за Мном да иде нека се одрекне себе, узме крст свој и иде за Мном, неустрашиво, непоколебиво. Значи, хришћани су само јунаци. Није лако бити хришћанин. Али, хришћани су со земљи, светлост свету. На њима почива будућност васељене, и то баш зато што су такви. Што имају право виђење, право гледање, право опредељење. За врлину, за Христа, за Царство Небеско.

– Данас, када се подсећамо на онај 17. март, пре двадесет година, подсећамо се на оно страдање пред очима целе светске јавности, страдање Срба који су били под окриљем светске заједнице, под заштитом светске правде и моћи, када на Косову и Метохији беше присутно 20.000 комплетно наоружаних светских војника. Тада пострада толико невиних. Не можемо ми, стојећи у храму посвећеном Светом кнезу Лазару да се не сећамо тога. То разарање још није престало, и данас оно траје.

– Преко 4.000 Срба је протерано у тих неколико дана. А претходно су оптужени да су геноцидни и неправедни, да су убице. Немојмо заборавити да страдања имају свој редослед. Господ наш, пре свог физичког страдања, оптужен је, оклеветан, да је издајник свога народа. Најпре вас попљују, оклеветају, па онда вас разапну. И онда онај који вас разапиње добија награду, јер је убио злочинца, склонио штеточину са овог простора. Тако се догађало све време, и даље настављају тако чинити.

– Немојмо се поколебати. Истина је истина, светлост је светлост, правда је правда. А нећемо се колебати само ако стојимо уз Господа Христа, Који носи тај барјак правде, истине, светлости и Који нас је позвао да идемо за Њиме. Али и упозорио да ћемо са Њим поделити целу судбину, укључујући и то да ћемо са Њим ући у Царство Небеско, којем краја нема.

– Отпочињемо велики подвиг припреме за Васкрс. Та припрема је дуг пут и подразумева осврт на комплетан садржај Јеванђеља Господа Христа. Да се потрудимо да га потпуно испунимо, Јеванђеље Христово, Христову науку, да се потпуно усличимо Њему, Његовим Апостолима и свима Његовим ученицима у свим временима. На тај начин ћемо спасити и себе и бићемо фактор спасења, чинилац спасења целом свету. Позвани смо да будемо сарадници Господу Христу у спасењу света и да са Њим носимо све тешкоће, нагласио је Епископ Атанасије.

Владика је на крају позвао верни народ да се придруже молитвама Епископа рашко-призренског г. Теодосија да се ови злочини и страдања српског народа на Косову и Метохији пре двадесет година никада не понове, а да се садашња патња и страдање што скорије окончају.

Старешина храма Светог кнеза Лазара у Бродареву, парох бродаревски протојереј-ставрофор Бране Буквић, у своје и у име свих својих парохијана, захвалио је Епископу Атанасију на његовом старању и бризи за верни народ, које је показао доласком у њихову средину и Божанском Литургијом служеном у њиховом храму, са њима заједно.

Након Литургије у порти храма приређена је заједничка трпеза љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку