Велики број грађана Пљеваља на 14. литији

У четвртак 23. јануара 2020. године сви православни житељи Пљеваља били су у литији: Kоме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом!

Молебан Пресветој Богородици служио је Епископ милешевски Атанасије који је након тога предводио литију улицама Пљеваља.

Литија је прошла улицом Првог децембра, поред Милет баште, улицом Мила Перуничића, затим улицом Краља Петра до зграде Скупштине Општине.

Испред Општине окупљеним вјерницима прочитано је саопштење Одбора за одбрану светиња. Саопштење је прочитао протојереј-ставрофор Боривоје Пантић.

– Уколико црногорске власти сматрају да могу самостално да намећу теме и рјешења, као што су то раније радили и данас чине, позивајући на дијалог само о примјени Закона – са правом ћемо сматрати да се ради о фингирању позива за дијалог, што ће бити одговорност Владе. Православна црква је заинтересована да Црна Гора у свом правном систему има најбољи могући закон који уређује питања вјерских слобода и правног положаја вјерских заједница, казао је о. Боривоје.

Прослављамо велике хришћанске празнике од Рођења Христовог до Богојављења и заиста се ових дана кроз лица свих нас Бог јавио овом народу! Није случајно што се све догађа у наша времена. Потребно је било да се освијестимо и вратимо сами себи и једни другима. Потребно је било да знамо и да се сјетимо, ко смо били кроз историју, ко смо данас и шта и ко треба да останемо у будућности! Ми Пљевљаци увијек смо били јединствени, која год невоља да нас је сналазила, а сви знамо да је ово права невоља јер је у току отимање наших светиња! Остајали смо увијек једни уз друге јер смо браћа, комшије, пријатељи, јер смо прије свега људи, како је говорио блаженог спомена Патријарх Павле. Показали смо да само Црква и светиње могу овако да нас уједине и окупе. Досад нас је политика само дијелила и трудили су се да нас подијеле, али нијесу успјели. Ми смо остали једно, ми смо, овај народ који се у ријекама слива улицама Црне Горе, ова држава, а не они који нас оптужују и називају којекаквим именима. Ја сам вечерас изабрао да на литију понесем икону Благовијести, зато што смо сви ми у Црној Гори, а нарочито Пљевљаци, на које се могу угледати по достојанству, миру, љубави и слози, показали да смо ми благовјесници, да ми овој држави носимо добро, мир и љубав! Да смо ми ти који позивамо на мир, а не они који нас дијеле. Не смијемо и нијесмо дозволили да нас ико подијели! Усвојени Закон о слободи вјероисповијести је право безакоње, и као што смо небројено пута рекли преседан у историји права. Покушао је да нас подијели и да нас разједини – није успио и то доказујемо сви ми који као ријеке течемо улицама Црне Горе! – рекао је Божо Кнежевић, студент Медицинског факултета.

Извор: ПВ портал

Прилог ТВ Пљевља можете погледати овде: