Хришћанство је истинита заједница радости

У недељу по Богојављењу, 26. јануара 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су духовник манастира Милешеве архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић. За певницом су одговарале сестре манастира предвођене игуманијом мати Аквилином.

У беседи, Епископ Атанасије је још једном подсетио колики значај за хришћане, али и за сав свет, има овај Празник откривења Божијег људима: – Богојављење је историјски догађај који је направио прекретницу у историји људског рода, јер се Бог јавио, открио Себе, показао Себе и дао Себе људима. Постао део историје, дао знање о Себи и увео људе у заједницу са Собом кроз тај догађај Богојављења. Зато су хришћани они који држе Богојављење, они који знају, познају истинитог Бога. И зато је православно хришћанство једино истинито познање Бога.

– Хришћанство је откривено као пут радости и заједница радости. Неко ће рећи, па како је то пут радости кад, као што Јеванђеље открива, сви Христови најближи имали су да страдају. Хришћанство јесте пут истине, живота и радости али је и пут храбрости, захтева храбро срце, захтева човечност, захтева карактер. А они који мисле да ће имати земаљске удобности изгубиће све, нагласио је Епископ Атанасије.

У Божанској Литургији молитвено је учествовала и група поклоника из Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата предвођена својим свештеницима, који су на крају службе Епископу Атанaсију уручили пригодан поклон, икону-диптих Пресвете Богородице.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку