Исповест монаштва Епархије милешевске

У четвртак 8. априла 2021. године на празник Сабора Светог Архангела Гаврила Епархија милешевска је уприличила молитвено сабрање свега епархијског монаштва.

Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију Пређеосвећених Часних Дарова у параклису Свете Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су настојатељ манастира Пиве Епархија будимљанско-никшићке, јеромонах Јефтимије, настојатељ манастира Сељани јеромонах Петар, протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. Литургији је претходила Света тајна исповести коју је са благословом Епископа Атанасија савршио свештеномонах Јефтимије.

На жалост, због тренутне лоше епидемијске ситуације нису сви монаси и монахиње били у прилици да узму учешће у тој Светој тајни. Неколико њих је због болести оправдано било одсутно али су и они поменути у молитви Господу за њихов брз опоравак.

Честитајући празник присутнима Епископ Атанасије је рекао: – Благодаримо Богу који нас је сабрао да га славимо и да му благодаримо. Празници и догађаји у Цркви покрећу све синове и кћери Цркве Божије на радост, на песму, на весеље, на служење Богу. Јуче смо се радовали празнику почетка спасења рода људскога и певали смо Богу и Богородици, певали смо Божијим угодницима и служитељима. Удостојити се служити Богу то је највећа част за свако биће, и за анђеле и за људе. Ево, Бог је удостојио и нас данас, као и много пута раније, да Му се обраћамо и да учествујемо у Божанској Литургији заједно са свима Светима. Ми недостојни заједно са свима Светима служимо. Толика је Божија милост да нас је удостојио да будемо заједно са анђелима и са свима светитељима и да Бога славимо.

– Са наше стране је да се потрудимо да ни у чему не изостајемо, јер, кад видимо ко све Богу пева, да су то чисти и пречисти Анђели, Светитељи Божији, то је онда позив нашој савести, нашим срцима, да и себе удостојимо, уприличимо томе збору Светитеља и прославитеља Божијих, да одбацимо од себе све оно што томе збору не приличи. И зато се сећамо онога што Свети апостол Павле пише: Да поживимо у свакој побожности и чистоти.

– Док још имамо времена, док још време тече, да се ослободимо свега онога што не приличи Цркви – Заједници Светих. Дакле, да не изостанемо ни у чему у слављењу Бога. Свако од нас да Га слави свим срцем својим, потпуно, предано, истакао је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије сви свештеномонаси, монаси и монахиње са својим Епископом били су угошћени у манастирској трпезарији за трпезом љубави коју су приредиле милешевске монахиње са својом игуманијом мати Аквилином.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку