Исповест свештенства Епархије милешевске

У суботу четврте седмице Великог Часног поста, 10. априла 2021. године, у Светотројичком храму у Новој Вароши, са благословом првопастира Епархије милешевске Преосвећеног Епископа г. Атанасија, уприличена је Света тајна исповести за епархијско свештенство коју је савршио настојатељ манастира Пиве, протосинђел Јефтимије.

Тим поводом, Епископ Атанасије предстојао је литургијским сабрањем уз саслужење протосинђела Јефтимија, протојерејâ-ставрофорâ Слободана Милошевића, Дарка Јовића, Дамјана Јанковића и Андрије Јанковића, протојереја Николе Перковића, и ђаконâ Ивана Савића и Милорада Петровића.

У току свете службе, Владика је у чин протођакона рукопроизвео часног ђакона Ивана Савића. Трпези Господњој приступили су верници који су се постом, молитвом, покајањем, љубављу и сваком другом врлином припремали за сједињење са Господом и Спаситељем нашим Исусом Христом.

У својој архипастирској беседи, Епископ Атанасије је најпре заблагодарио Богу на том што је сабрао епархијско свештенство на једно место и дао му прилику да се исповеди, да се у духовној бањи покајања очисти од својих грехова, а затим је додао:

– Сви ми данас сабрани, свештеници и верни народ сабрани смо око главног Пастира који је Господ наш Исус Христос. Пастири које овде видите они су само слуге тог Великог пастира, једног и јединог Господа нашега Исуса Христа, Спаситеља нашега. И ови пастири које видите указују на Њега, и они оприсутњују Њега као Спаситеља, и у томе јесте сва њихова служба, и не може бити већа служба него оприсутњавати Спаситеља. Онда видите и колика је одговорност нас пастирâ, бити у таквој вери и верности Господу Христу и у таквој заједници са Њиме, и држати себе достојна те заједнице. И велика је част, али захтева и велики труд. Ми се молимо Богу, Господу Христу, Великом пастиру да нас држи достојнима и спремнима те заједнице и те пастирске службе, да ни у чему не ометамо Његово дело, него да га  оприсутњујемо и помажемо.

– Зато и знамо да је и пастирима потребан пастир, и то је разлог што смо се овог посебног дана овако овде сабрали, и уприличили Свету тајну исповести за пастире, свештенике, који показују своју душу отвореном пред својим предводником, главним Пастиром Господом Христом, отварају своја срца и своје душе да Господ дејствује у њима, да очисти од сваког греха и да ојача својом благодаћу све нас, истакао је Епископ Атанасије.

Заједничарење је потом настављено за трпезом љубави за којом је пригодно пастирско слово одржао отац Јефтимије.

Беседу Епископа Атанасија у храму можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Слово оца Јефтимија за трпезом љубави можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку