Јутрење Великог Петка у Милешеви

На Свети и Велики Четвртак 16. априла 2020. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је jутрење Великог Петка са читањем дванаест Јеванђеља у Вазнесењском храму манастира Милешеве.

На крају службе Епископ Атанасије је у краткој беседи подсетио на суштину догађаја који обележавамо на овај дан: – Пратимо Господа у Његовом подвигу, у Његовој љубави. Из љубави према нама, према роду људскоме, благоизволео је да претрпи све о чему смо читали из Светог Јеванђеља данас. Све зло света упрто је било против Њега, скупило се против Њега. Ондашње царство незнабожачко покренуло је своју моћ, своју силу, против Њега и осудило га на смрт. Народ Његов га је издао, одбацио, предао туђој власти, одрекли се Њега, Спаситеља.

– Али Он не одустаје од своје љубави према нама. Молимо се Њему да нам да снаге да га пратимо, да му будемо верни у свему, да се Њега никад не одричемо, а да будемо способни следити му у свим подвизима. И да се угледамо на Њега у љубави коју Он има према нама, да ми узвратно волимо Њега, и да волимо једни друге. И да се можемо жртвовати једни за друге, нагласио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку