Косидба у Каменој Гори – да се негују обичаји и што даље чује песма косаца на моби

Пре осам година у Каменој Гори Удружење грађана „Мајкина душа“ иницирало је оживљавање косачке мобе. После прошлогодишње паузе, због пандемије, поново су се окупили косци из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Пре такмичарског програма, владика милешевски Атанасије служио је молебан, а показао је умешност и са косом. Косидби у Каменој Гори циљ је да путеви у том крају оживе како за мештане тако и за госте које радо дочекују.

„Биће проходнији. Изровани су. Пут којим се чешће пролази, лакше се обнавља“, подсећа владика милешевски Атанасије Ракита.

Председник Удружења грађана „Мајкина душа“, Жељко Кијановић, ишчекује обнављање пута.

„Дођемо, па косимо, па се дружимо овде, па дођу људи са стране и онај пут нам је мало, али нам је обећао председник да ће да нам уради овај пут што се искрено радујемо“, нада се Кијановић.

Упркос лошем путу, природне лепоте и дух традиције привукао је госте да се такмиче или на други начин допринесу оживљавању Камене Горе.

„Само кад је добра и оштра коса, може и узбрдо и низбрдо. Највећи је проблем ако није коса оштра, онда нит можеш узбрдо, нит низбрдо“, каже вредни косац.

„Јесте Србија мала, али је по питању манифестација много велика. Полако се народ враћа на село“, верује Каменогорац.

Ипак, Камена Гора је опустела. Креирањем услова за органску производњу и здраву храну, која у Европи има високу цену, житељи кажу да би се на тај начин село подмладило.

„Да имају само слободно тржиште. Овако све узму накупци. Више они зараде за два, три дана, него овај човек што је годину дана радио и производио“, сматра Слободан Кијановић.

„Да бар колико било села оживе. Не у великој мери, али бар… Јер нам доста хране долази из села“, сматра Боривоје Илић, млади песник и пољоприведник из Негбина.

Зато косидба за Каменогорце има и шири значај, да се не угасе огњишта, да се у том крају негују обичаји и да се што даље чује одјек песме косаца на моби.

Извор: РТС.рс