Нови кивот за руку Светог Саве у Милешеви

У недељу 25. јула 2021. године, на дан молитвеног прослављања Чудотворне иконе Богородице Тројеручице, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић, јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.

У својој беседи, Владика је истакао: – Радујемо се Господу за Његова дела, што нас је учинио јачима од смрти, јачим од греха, што нас је оспособио да чинимо добро, и да прослављамо оне који су добро чинили, да се на њих угледамо и да се од њих учимо. Овај наш манастир Милешева је наша школа врлине и добрих дела.

– У данашњем прочитаном Јеванђељу се говори да је човек створен за добро, да чини добро, и да буде у заједници, пријатељству, са Добрим Господом… Човек је тако саздан да његово биће подразумева чињење добра, добре мисли, љубав према Богу, према ближњем. И да се дружи са драгим Богом, да га призива у молитви и да га слави. Да кроз то дружење са Богом човек буде испуњен Богом, испуњен Његовим Духом Светим, нагласио је Епископ Атанасије.

У склопу активности којима се обележава велики јубилеј манастира Милешеве – 800 година постојања и богоугодног рада, благословом Епископа Атанасија а добротом групе верних светосаваца, урађен је нови кивот за руку Светог Саве Српског која се чува у милешевском храму, која је том приликом и пренета из старог дрвеног кивота у нови.

Како не би била заборављена имена добротвора Епископ Атанасије је свим донаторима уручио признања. Госпођа Татјана Филиппи из Београда добила је Орден Белог Анђела Другог степена, док су остали добротвори добили Архијерејске грамате.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку