Лазарева субота у манастиру Милешеви

У суботу, 24. априла 2021. године, на дан када Православна Црква обележава успомену на подизање из мртвих четвородневног Лазара, Лазареву суботу, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић а за певницом су одговарале милешевске монахиње.

Говорећи учесницима Литургије о празнику који се овог дана прославља Преосвећени Епископ је рекао: – Данас славимо један велики догађај, дело Божије. Прослављамо Бога Господа нашег Христа и све што је у вези са Њиме. Прослављамо и оно што је Он говорио и оно што је чинио јер је наш живот у Њему, са Њиме. Све је код Њега животворно. Ево данас, наша пажња је усмерена на оно што Господ чини у Витанији. Када су сви били збуњени, сви уплакани, нарочито сестре умрлога Лазара, Господ наш стамено, чврстим гласом, сигурним гласом, обраћа се сестри покојника Марти: Не рекох ли ти да ако верујеш видећеш славу Божију. Видети славу Божију у оној атмосфери туге и безнађа, када сви плачу. Та туга, та смрт около нас, та болест, није то једина стварност. Господ нас уверава и каже: Ако верујете видећете Славу Божију, видећете још једну стварност вашега живота.

– И Марта и Марија, сестре Лазареве, имале су нарочито веру, њихове очи биле су упрте у Господа Христа, оне своју веру изражавају јасно речима: Господе, да си Ти био овде не би умро наш брат. Оне то знају и јасно исказују.

– Господ стамено приступа пред гроб Лазарев, и заповеда да људи учине максимум од своје снаге, своје моћи, да склоне камен на гробу, неће више требати. И људи то и ураде. Онда Господ каже људима да се одмакну јер они више ништа не могу учинити. Господ стаје на врата пећине и сигурним гласом зове Лазара, као што га је и некад звао. И Лазар, који је већ четири дана лежао мртав, на позив устаје. Онда Господ опет заповеда људима да учине оно што они могу учинити, каже, одрешите га, одвијте повоје смрти. И људи то учине, да се још више увере да је Лазар жив. А Лазар је живео још 30 година славећи Бога. Он је сведок Божије моћи, Божијег дела, славе Божије.

– Порука је ово и нама, да у свим временима, у свим условима нашег живота, да се потрудимо да видимо и ту додатну стварност, стварнију од ове коју видимо, а која се зове моћ Божија, слава Божија, сила Божија. Да и ми угледамо славу Божију. А то можемо кад имамо поверење у Господа Христа и кад су нам очи у Њега упрте, нагласио је Епископ Атанасије присутнима и свима нама.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку