Ако не постанемо као деца нећемо моћи ући у Царство Небеско

У навечерје Празника Цвети, 24. априла 2021. године, Саборни храм Светог Василија Острошког Чудотворца у Пријепољу био је испуњен многобројном дечицом која су са својим родитељима дошла да радосно дочекају Празник Уласка Господа Исуса Христа у свети град Јерусалим.

Тим поводом, празнично вечерње са петохлебницом служио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, старешина храма јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић. За певницом је појало свештено братство храма.

На крају вечерње службе освећене су врбове гранчице које су затим, заједно са звончићима, подељене свој присутној деци а након тога је кренуо трократни опход око храма уз појање празничног тропара.

Преосвећени Епископ Атанасије је након опхода око храма поздравио присутне: – Дочекујемо Господа Христа на Његовом уласку у царски град Јерусалим. Ово је за нас тај Јерусалим јер овде дочекујемо Господа Христа, као што су га онда дочекали, као моћнога Цара. Он је необичан Цар, прави Цар, који има моћ, има власт и моћ. Његова моћ је безгранична, има моћ Живота, здравља. Он је Исцелитељ, пред Њим узмичу свака болест, свака туга. Он није дошао да покорава народе, Он је дошао да призове у живот, у радост, у наду, у љубав, радост вечну. Царство које је Он основао, коме је дао вечно трајање, је царство живота, мира, љубави, радости.

– Иако су га многи видели како чини велика знамења нису сви пошли за Њиме него само они који су били способни да се одазову, а то су они чистога срца, пре свега деца. Он је и рекао да ако не постанемо као деца нећемо моћи ући у Царство Небеско. Треба да умемо да се одазовемо на љубав, видите, деца умеју да се одазову на добро, а људи окорели у греху се тешко одазивају на добро.

– Без обзира на све ове недаће и болести ми смо показали да можемо да се одазовемо. Одазивамо се на добро, на Божији позив, и ето и ове године славимо Христов улазак у Јерусалим, Његово тријумфално оснивање Његовог Царства, Царства Љубави, и ми улазимо у то Царство, ми се одазивамо Цару Небескоме, прихватамо Његово Царство правде, љубави и мудрости, истакао је Епископ Атанасије.

Након службе порта храма је до сумрака одјекивала дечијом грајом, звончићима и радошћу која је исијавала из срца раздрагане дечице и њихових срећних и поносних родитеља, али и одушевљених свештеника као и самог Епископа Атанасија.

Поздравне речи Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку