МАЈА СЕ ОДРЕКЛА ОГРОМНОГ НОВЦА ДА БРАНИ СВЕТИЊЕ: Јунакиња из Црне Горе неће да ћути док газе српство и правосљавље

Фото: В. Н.

ОДБРАНА светиња Српске православне цркве у Црној Гори родила је много јунака, а међу њима и Мају Чабаркапу из Пљеваља, докторанда микробиологије на Природно-математичком факултету Универзитета Црне Горе у Подгорици.

Њена одлука да раскине Уговор о додели стипендије за докторска истраживања вредан 52.560 евра експлодирала је у региону, а посебно гест да неутрошени новац који поседује на рачуну од стипендије који је до сада примала у износу од 4.760 евра, подели онима којима може бити од користи!

О овој одлуци Маја је обавестила министарку науке у Влади Црне Горе, Сању Дамјановић, док је на „Фејсбуку“ написала да „старим“ новцем који има на рачуну жели да помогне људима у невољи.

„Уколико вам треба новац за храну или да платите казну што су вас прогонили на правди Бога и кажњавали за заставе, за фарбу за цртање тробојки, за материјал за крстове, за мајице, за спонзорисање објава или за било коју другу идеју (активност) за одбрану православља у Црној Гори – јавите ми се у инбокс. Сва сума вам је на располагању!“, написала је Маја.

И би тако! Одмах је прешла са речи на дела и кренула у акцију.

– Многи су ме звали, и многима сам помогла. Додуше, остало је још нешто мало новца на рачуну, па ако још неко има проблем који могу „покрити“ нека ми се јаве – каже, за „Новости“, Маја. – Звала ме једна муслиманка, рекла да иде у манастир Острог и казала да су јој паре потребне за лек детету. Некоме сам помогла да купи патике, донирала сам једној нестраначкој групи, дала паре за подизање бетонског крста у Пљевљима који ће бити постављен на месту где су тробојке цртане и брисане…

Муку тешког живота појединих социјално угрожених породица Маја је и те како осетила, али је својом помоћи бар накратко олакшала животне проблеме.

– Звала ме једна жена из Сутомора, представила се као чистачица, која има једно дете, уз то још и болесно. Одмах сам јој помогла, као и једном ходочаснику који је морао да плати казну. Помогла сам и породици из Пљеваља, а део средстава са рачуна проследила сам мајци и брату који има двоје деце. И мени је требао новац за неке мање активности – такси услуге, аутобуске карте и слично. Значи, нисам се понашала у ставу да ја од тог новца нећу узети ни цент, него сам га распоредила колико је могуће у толиком износу – додаје Маја.

– САМО да се хоће народ пробудити, и да променимо тренутно устројство, па да се опет вратим свом свакодневном животу – прижељкује Маја Чабаркапа.

На питање „Новости“ како је донела одлуку да раскине Уговор о додели вредне стипендије од преко 50.000 евра, каже кратко – спонтано!

– Из револта због односа државе према вери православној, светињама нашим. Не желим да имам било какве везе са влашћу која затире и српство и црногорство. Чашу жучи прелило је усвајање Закона о слободи вероисповести. Мени моја духовност, част, људско достојанство, разум и патриотизам не дозвољавају да ћутим и самим тим суделујем у покушајима затирања мог српског народа и мог православља у Црној Гори – каже хероина из Пљеваља, Маја Чабаркапа.

В. КАДИЋ – М. ДРОБЊАК

Извор: НОВОСТИ