Материце у Прибоју

На празник Материце, 24. децембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи игуман Петар, протојереј Спасоја Вујанић, јереј Милорад Петровић и протођакон Иван Савић.

Честитајући празник свим мајкама Епископ Атанасије је у пастирској беседи поближе објаснио значење приче из Светог Јеванђеља која је прочитана на данашњој Божанској Литургији: – Долазећи у храм, ко то жели и уме, све више и више се упознаје са Богом и има прилику да окуша од Његове доброте, Његове лепоте, Његове љубави. Може сазнати и како је велики Бог наш, како је добар и како је увек отворен према нама. То је сликовито показано у оној причи из Јеванђеља коју смо данас прочитали.

– Господ нас све зове за своју трпезу, Он хоће да будемо Њему тако близу и да се хранимо Његовом храном, Њим самим, Његовим Животом. Зато је и дошао. Приближавајући се Божићу ми се све више и више подсећамо на то како нам је Господ објашњавао ту близину Оца Небескога са нама. Он је послао Сина Свога да се роди као дете међу нама, да тако одраста и да прође све наше узрасте, да потпуно помеша Свој Живот са нашим. И да својом близином оживотворава и оздрављује наш живот и наше ткиво, нашу природу, нас саме.

– Приближавајући се Божићу присећамо се онога што је најбоље Бог показао и што нам је дао. У томе ходу ка Божићу ми се сећамо и најбољих из рода нашега хришћанскога, из целе Цркве Христове. А нарочито се сећамо и продубљујемо своју љубав према Матери Његовој, Пресветој Богородици, а у томе се сећамо и свих наших мајки, беседио је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије у храму је приређен пригодан културно-умртнички програм у част мајки који су извели ученици основне школе Десанка Максимовић из Прибоја. За све учеснике програма црквена општина Прибој је уприличила и скромне дарове, као и трпезу љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку