Санација клизишта да се уради стручно

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија у понедељак 25. децембра 2023. у манастиру Светог Николе у Прибојској Бањи одржан је састанак поводом активирања клизишта у непосредној близини манастира, као и Рехабилитационог центра, извора и базена са термалном водом. Састанак је заправо наставак разговорâ започетих на иницијативу Епископа Атанасија пре десет дана.

Састанку су поред представника Епархије милешевске, делегираних од стране Епископа милешевског, присуствовали и представници локалне самоуправе, Дирекције за изградњу града, Саобраћајног института ЦИП из Београда, предузећа Путеви ад Ужице и закупца базенâ и земљишта који су у власништву манастира Светог Николе.

Саговорници су се сложили да је неопходно да се санација клизишта уради стручно и према пројекту како би решење било трајно и сигурно а што на првом месту подразумева заштиту извора термалне воде.

Према речима стручњака, неопходно је извршити потребна геотермална истраживања на основу којих ће се изнаћи најбоље решење санације.

Локална самоуправа је показала добру вољу и даће свој допринос у превазилажењу проблема клизишта.

Узимајући у обзир да је манастир Светог Николе културно-историјски споменик од изузетног значаја, закључено је да је клизиште заједнички проблем Епархије милешевске, закупца базенâ и земљишта, Општине Прибој и Државе Србије и да здруженим снагама треба доћи до његовог решења.

У процесу реституције, 2013. године, Република Србија вратила је манастиру Светог Николе одузето земљиште, као и зграду Рехабилитационог центра и припадајуће базене са термалном водом у веома лошем стању. У току је обнова зграде РХ центра а један њен део уступљен је Здравственом центру Ужице за лечење болесника.