Милешева: Радуј се, Светитељу Саво, први пастиру и учитељу српски, дивни чудотворче

Велика духовна радост поводом прослављања Светог Саве Српског и Свеправославног, озарила је лица свих православних Срба широм васељене који су с љубављу клицали своме осмовековном путеводитељу.

Посебно свечано било је у манастиру Светог Саве – славној Милешеви у којој су Светитељеве мошти почивале преко 300 година. На дан молитвеног прослављања, 27. јануара 2020. године, Божанску Литургију служио је предстојатељ Епархије милешевске, Преосвећени Епископ Атанасије уз саслужење духовника милешевске обитељи архимандрита Леонтија, настојатеља Светотројичко-пљеваљске обитељи протосинђела Владислава, и протођакона Николе Перковића.

Светосавску радост својим благоумилним гласовима увеличале су чланице хора Радост Јелисаветског манастира из Минска у Белорусији.

Беседећи у част Светог Саве, Епископ Атанасије је нагласио да се Свети Сава у потпуности дао Богу а онда се и Бог дао њему: – Колико је он себе предао Богу толико је Бог њега снабдео собом, својом мудрошћу, својом сваком врлином, и кроз њега просветио цео род српски. И трајно је Свети Сава са нама јер је себе пoтпуно нама дао. И трајно је моћан, трајно је чудотворан зато што је Бог трајно у њему.

– Ми се молимо данас особито за то да се све Савине земље поново обједине, саставе и исцеле, сав светосавски род поново да се обједини, да буде сложан, јединствен у Богу и Светом Сави. Да Бог погледа посебно на оне светосавце који данас страдају од разних злих лажних учитеља, заводитеља, да нас оспособи да живимо сложно, саборно у једној вери, једној љубави, преданости Богу и Његовим светима.

Након заамвоне молитве Епископ је освештао славско жито и славски колач приневши их у славу Божију и у част Светитеља Саве. Својом архипастирском граматом поводом прославе Светог Саве и милешевског осамстогодишњег јубилеја, Владика је одликовао хор Радост.

Трпезу љубави за све сабране прослављаче Светог Саве припремили су добри домаћини из Вишеграда, Драган и Горан са мајком Радмилом док ће наредне године домаћини у Милешеви бити браћа Предраг и Ненад Тошић са својим породицама.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку