Пријепоље у част Светом Сави

У навечерје празника Светог оца нашег Саве, 26. јануара 2020. године, народ Пријепоља и његове околине сабрао се у Дому културе да Свечаном академијом прослави неуморног заступника српског народа пред престолом Господњим и предводитељa српских светитеља у Царству Божијем, Светог Саву.

Поздравним словом сабранима се најпре обратио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије: – Сабрали смо се вечерас да би смо од себе и из себе изразили своју благодарност, према ономе који то заслужује. Један од највећих мислилаца двадесетог века, велики богослов, протојереј Александар Шмеман, рекао је да је способност захваљивања једна од најлепших људских особина, и да једино људско биће има ту способност. По томе се човек највише и истиче и показује као човек – способношћу да се диви лепоти, доброти и да добротворима захвали. Дивимо се Богу Творцу за Његов предивни свет, најлепше уметничко дело, најсавршеније, најсложеније, најфункционалније. И зато су Творцу Богу најлепше песме и испеване. Али дивимо се и људима који, као слике Божије, такође умеју да стварају и да чине добро. Један од најспособнијих, најстваралачкијих људи свих времена, а свакако најсавршенији на нашем простору, јесте Свети Сава.

– Он је најкомплетнији, најпотпунији човек. Зато заслужује нашу захвалност, дивљење, и на нашу похвалу, очигледно је да у томе успевамо. Дивно смо се вечерас сабрали у овом дому културе. Ми различитих узраста, различитих професија, ту су представници градске управе, представници свих религија присутних на овом простору, ту су деца, старци, сви смо овде сабрани и благодарни њему, рекао је Епископ Атанасије.

Пре него што је почео говорити своје стихове, један од наших најбољих савремених песника, Благоје Баковић поздравио је сабране светосавце: – Ускликимо с љубављу, са беспочетном и бескрајном светосавском љубављу к небу главе подигнимо, Саву тамо угледајмо. Молимо се Светом Сави са захвалношћу Творцу што нас је даривао толиком милошћу да баш он буде темељ и оснивач народа српскога.

У програму су учествовали и хор Радост манастира Свете Јелисавете из Минска у Белорусији, хор Свети краљ Владислав из Пријепоља, гуслар Бранко Несторовић – Јане, КУД Дома културе из Пријепоља, фрулаш Лука Видаковић и деца из пријепољског вртића Миша Цвијовић. Сви они су на свој начин, како најбоље умеју, изразили своју дубоку захвалност и поштовање према највећем из рода српског – Светом Сави.

Ученицима основних и средњих школа из Пријепоља који су освојили једно од три места на епархијском светосавском конкурсу награде је уручио Епископ Атанасије.

Обраћање Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Поздравно слово песника Благоја Баковића можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку