Милешевска библиотека богатија за 300 књига

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат из Београда донирало је 300 књига манастиру Милешева из свог богатог фундуса. Реч је о разноврсној литератури, од црквене до руских класика која ће бити доступна свим будућим корисницима манастирске библиотеке. Тим поводом, Епископ Атанасије примио је делегацију овог Удружења у манастиру Милешеви у суботу, 19. јуна 2021. године.

Чланови делегације Виктор Лазић и Александра Цукавац упознали су Епископа са акцијама у области културе које су реализоване у протеклих неколико година, као што је једна од највећих акција у историји Србије под називом Милион књига за Србију, у оквиру које је донирано 800.000 књига библиотекама у нашој земљи али и региону.

Епископ Атанасије дао је благослов за делатности које имају за циљ ширење и очување културе, кроз жељу да књиге и знање стигну до свих. Тема састанка била је сарадња у области културе, промоције читања, као и начини сакупљања и чувања највреднијих уметничких дела.

Председник Адлигата Виктор Лазић позвао је Епископа Атанасија да посети Mузеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности, као и Библиотеку Лазић која постоји од 1882. године, најтрајнију српску породичну библиотеку, који раде под кровом овог Удружења чији фондови већ превазилазе два милиона наслова. У њима се могу наћи писма Николе Тесле, писмo Хајдук Вељка Петровића, белешка Томаса Едисона, јединствени експонати попут православних књига на пергаменту из Етиопије, о чему су већ извештавали светски медији. Млади путописац упознао је Епископа са својим изучавањем разних култура током путовања на којима је обишао шест континената.

Виктор Лазић и Александра Цукавац захвалили су се Његовом Преосвештенству Епископу Атанасију на срдачном гостопримству и истакли да им је велика част што је Епископ препознао Адлигат као битну институцију културе и свог сарадника. Они су сагласни да је подршка Епископа Атанасија и Српске Православне Цркве од изузетне важности за очување културе читања и сакупљања књижевних и уметничких дела.

Делегација Адлигата поклонила се гробу Светог Саве, и посетила манастирску ризницу у којој се налазе вредна поставка милешевске светиње.

Милешевска епархија и Адлигат су договорили успостављање дугорочне сарадње на пољу културе, а Удружење је изразило жељу да настави да учествује у прикупљању материјала за библиотеку манастира који је подигао краљ Стефан Владислав, а Свети Сава установио као један од центара просветитељства на овим просторима.