Градиће се нови храм у прибојском крају

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије посетио је у петак 18. јуна 2021. године Црквену општину Прибој. Разлог ове посете је била иницијатива групе мештана приградских насеља Рача, Јелав и Увац да се у њиховој средини сагради православни храм за њихове потребе.

На организованом састанку са Епископом Атанасијем у црквеној сали код храма Светог кнеза Лазара у Старом Прибоју Иницијативни одбор за изградњу храма, предвођен надлежним парохом, протом Јовом Анданом, упознао је Преосвећеног са њиховом жељом и потребом да имају храм у својој средини. Епископ Атанасије је најпре поучио присутне о улози и значају храмова, али и о важности њиховог богоугодног коришћења. Улога храма је да се у њима обављају редовна богослужења на добробит свих који у њих долазе.

Након изношења предлога и сугестија од стране свих учесника у разговору Епископ се сложио са њиховом идејом и благословио да се крене у реализацију поменутог пројекта. Затим су сви заједно пошли до места на ком би требало да се гради будући храм.

Земљиште за градњу је већ обезбеђено, парцелу на којој ће се градити храм је поклонио г. Марко Зујић. Разгледањем терена дошло се до закључка да је место сасвим погодно и вредни мештани околних насеља, који су дочекали свог Владику и Иницијативни одбор су са одушевљењем поздравили добијање благослова и покретање градње будућег храма.

У градњу храма спремна је да се укључи и локална самоуправа чији представници су изразили жељу да помогну овај подухват онолико колике буду њихове могућности, као што су и до сада радо помагали многе сличне послове који су били на општу корист и добробит свих грађана.