Молебан и литија за одбрану светиња у Пљевљима

Како је и најављено, и уредно пријављено органима власти, у Пљевљима је са благословом Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија у недељу 21. јуна 2020. године, у вечерњим часовима у храму Свете Петке служен молебан за очување светиња.

Након одслуженог молебана Пљеваљским улицама је кренула свенародна литија за мир, братску слогу и љубав међу свима, како са најавили организатори. Прошавши устаљеном маршрутом градским улицама, литија се поново вратила до саборног храма где се окупљенима, по благослову Епископа Атанасија, обратио ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић: – Ову литију обнављамо тачно тамо гдје смо стали прошли пут, а стали смо код обећања људи из Владе да су чули добро и примили све наше експертске приговоре на њихов експертски закон, и рекли да су наши приговори и стручни и оправдани и да ће нам одговорити. Ево велика невоља, вирус корона, би и прође, и проглашен крај епидемије, и Митрополит писао да наставимо разговоре, а ево до дана данашњега нико не одговара, а прошло је више од мјесец дана. Добили смо други одговор. Нашег свештеника Сашу, пароха пљеваљског хоће да прогнају из Пљеваља.

– На оца Сашу је пао терет тога што неће наши Епископи и Митрополит да пођу на шалтер и пријаве Српску Православну Цркву као да у Црној Гори постоји од јутрос. Они могу да нас евидентирају, и све наше храмове, и све парохије и све школе, али да се региструјемо као да смо тек данас настали, на то понижење не пристајемо. То је она тачка овога закона, поред неких других, на коју ми нећемо пристати да се примјењује док год смо ми живи и док смо грађани Црне Горе, нагласио је о. Гојко.

Интересантно је приметити да, иако је скуп у Пљевљима уредно и на време пријављен полицији, иако су организатори спровели све мере прописане од стране НКТ Црне Горе, на улицама Пљеваља није примећен ниједан полицајац ради обезбеђивања скупа, што су били у обавези да учине. Но и поред свега тога скуп је протекао мирно, без икаквих инцидената или проблема. Сви су се, након краћег задржавања испред храма у знак одлучности да истрају у одбрани својих светиња, мирно разишли својим домовима са намером да наставе да на овакав миран и молитвен начин изражавају своје незадовољство дискриминаторним законом упереним против Српске Православне Цркве и њеног верног народа.

Обраћање оца Гојка Перовића можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку