Сваки посао који се ради честито у славу Божију је од Бога благословен

Друге недеље по Духовима, 21. јуна 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у манастиру Милешеви. Саслуживали су Архимандрит Леонтије, јереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. Милешевске монахиње, предвођене игуманијом мати Аквилином су из певнице одговарале на прозбе и јектеније.

– Ова недеља изгледа као само један у низу дана, али није, рекао је Епископ Атанасије, говорећи о значају и величини недеље као једног од посебних дана, и наставио: – Недеља је дан значајног догађаја, сусрета. Сусрета свих вас, и нас свештенослужитеља, са Господом нашим. Дан је сусрета са Богом, са Христом. Са анђелима Његовим, пророцима, апостолима, са свима Светима Његовим, овде у овом храму милешевском. За то смо дошли и то смо постигли. Многи су се и причестили Телом и Крвљу Господа нашега. Сви ћемо одавде поћи много живљи и јачи, надамо се и бољи.

Преосвећени је затим укратко подсетио на прочитани одељак из Јеванђеља који се чуо на данашњој Светој Литургији о Христовом позивању простих рибара да пођу за Њим и буду Његови ученици: – И виде два брата, Симона и Андреја, где бацају мреже у море. Нису они били једини који су то чинили. Било их је још много на Галилејском мору, али Господ примећује њих, срца њихова, умове њихове, њихове душе. И њима се обраћа, њих зове. И нуди им ново занимање, много смисленије. И чим је Господ рекао да ће их учинити другим ловцима, они су тога момента оставили своје мреже и пошли за Њим. Господ може испунити наш живот у сваком послу који честито радимо, сваком благословеном, ваљаном послу. Треба посао прихватати са благодарношћу, као службу Богу. Апостолски посао је посебан али и сваки други посао који се ради на службу Богу и ближњем, и ради честито, јесте од Бога благословен.

– Из свега овога можемо да закључимо да је Христос највећи смисао свега. Он својом смисленошћу превазилази и наше сроднике и пријатеље и сва наша занимања. И од сада ћемо увек позивати вашу пажњу да се усмери на сваку реч и сваки догађај о коме читамо из Јеванђеља Господа нашег Исуса Христа, учитеља нашега и Спаситеља нашега. Јер, као што је записао Јеванђелист, са Његовим доласком дошао је живот, дошла је светлост, дошао је смисао, нагласио је Епископ Атанасије.

Пошто је у току Апостолски – Петровски пост, многи верни су се постом и молитвом посебно припремали за сусрет и сједињење са Господом Исусом Христом, кроз причешће животворним Телом и Крвљу Његовом, те су на позив са олтара, приступили и примили спасоносне Тајне са трпезе Господње.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку