Молебан за благословен почетак Нове 2023. године Господње

У ноћи између 13. и 14. јануара, када Православна Црква прославља почетак Нове године милости Господње, у порти храма Светог Василија Острошког у Пријепољу, поред божићне ватре, свечани дочек 2023. године је почео музичким програмом, уз присуство традиционално великог броја сабраног верног народа.

Тачно у поноћ, након ватромета, огласила су се црквена звона најављујући почетак Новог лета доброте Господње. Предвођени Његовим Преосвештенством Епископом милешевским г. Атанасијем сви верни су се сабрали у храм где је затим уследио Молебан за благословен почетак Нове године Господње.

По завршеној молитви Преосвећени се пригодном беседом обратио присутнима, рекавши притом: – Драга децо Божија, на међи која спаја време, прошло, садашње и будуће, обратисмо се Господару времена и свих простора, Творцу нашем, Богу нашем, за кога смо и у овом обраћању исповедили да је Он Господар свих времена и свих простора, исповедисмо да је све у Његовој руци, све што се догађа, сав ток живота, сав ток историје. Многи славе разне почетке времена и обележавају на разне начине, а ми, сакупљени у овом храму Светог Василија Острошког, учинисмо то како је најбоље, како доликује, како је најефектније, обраћајући се Господару времена, са жељом да са Богом наставимо даљи ток нашег живота. И заблагодарисмо Њему за претходно време нашег живота, за све претходне године, дане и сате. Заблагодарисмо Њему јер нам је Он то дао.

– Ради добра свих нас, посебно бих молио да обратимо особиту пажњу на неке речи наше молитве сачињене на почетку Нове године, у овом светом храму. Јер, неке речи посебно наглашавају шта је најбитније у нашем животу, а то је да будемо здрави и добри људи, савесни, паметни, а то није лако, и за то треба и труда. Треба се молити Богу јер Он може да исцели. Ове молитве које изговорисмо упућују нас на то да и ми сами треба да се потрудимо на тим даровима које од Бога тражимо.

– Са тугом улазимо у Нову годину, јер, рат се води тамо у словенским земљама. Жао нам је ако се рат води на било којим просторима земље, али нам је још жалије што се тај рат води у словенским земљама где је цветала вера Православна, што су браћа охладнела у љубави и пала у помрачење разума. Молимо се Богу да просветли Својом Светлошћу сав разум људски, код сваког човека, не би ли изашао на прави пут. Да загреје срца људска макар са толико љубави да могу да успоставе мир.

– Молили смо се Богу да нас ојача у здравом размишљању, да нас ојача у свакој врлини људској. Сажето говорећи, молили смо се Богу да нас исцели од свих слабости прошлог времена, и да у новој години, у новом времену, и даље корачамо у бољем стању, нагласио је Епископ Атанасије, честитајући присутнима улазак у Нову годину и пожелевши срећно и успешно корачање у њој.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку