На Нову годину Епископ Атанасије богослужио у Пријепољу

На дан када Православна Црква прославља Обрезање Господа Исуса Христа, Светог Василија Великог и почетак Нове године Господње, у суботу 14. јануара 2023. године, а 1. јануара по старом календару, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Пријепољу. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, протонамесник Владо Лазић и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве Преосвећени је, уз учешће свих присутних, коленопреклоно узнео Молитву за срећан и благословен почетак Новог лета Господњег, а по отпусту, уз честитке на уласку у Нову годину, пригодном беседом појаснио значај свих празника које на данашњи дан прослављамо: – Велики су дарови које добијамо ових дана, а које ћемо дарове користити и када, највише зависи од времена кроз које пролазимо. У оваквим данима имамо све, и не можемо чак све ни искористити, толико има у њима дарова Божијих.

– Данашњи дан нам наглашава колико нам значи Господ наш Исус Христос. Из Јеванђеља смо читали да је Он назван Спаситељем. Као такав већ је назначен хиљадама година пре Његовог доласка на овај свет, од стране Пророка, најављиван од Оца Небеског кроз гласнике, Свете људе. Да не бисмо потонули у таму незнања и безнађа Господ је најављивао да ће Путеводитељ доћи и да ће нас извести из долине смрти, водити путем јасним, путем живота у Живот Вечни.

– Данашњи дан, у данашњем времену, позива нас да јасно сагледамо колико се разликује свет који је уређен по јединоме Спаситељу Исусу Христу од света који уређују грешни људи, обузети незнањем и разним својим страстима, пропастима и обманама. Нама је потребан Спаситељ, Исус нам је потребан и неопходан. Исус, Избавитељ од греха, од незнања, од заблуда, Избавитељ од смрти. И Он тако уређује овај земаљски свет, земаљски простор, да он буде складан, да се људи међу собом односе као браћа. И тај простор, та оаза небеска, уређена правилно на принципима доброте и љубави, зове се Црква, Црква Христова, Црква Божија.

– Свети Василије Велики је нарочито обратио пажњу на чистоту и јасноћу вере, а то значи јасноћу сагледавања лика Господа Христа, Који је открио у Себи, Собом, лик Бога Оца и дао Духа Светога. Свети Василије је најзаслужнији што је, заједно са још неким Светима, описао све то у једном делу Символа вере и предао да се тај Символ вере, то јасно виђење вере има и да се зна, да се по њему управљамо, по њему живимо непогрешиво.

– И баш зато, многи су стигли на Циљ, у Царство небеско, идући тим правим и јасним путем, држећи се тог Символа вере који ми и дан данас читамо на Светој Литургији, истакао је Епископ Атанасије указавши на једну од значајних ствари које имамо захваљујући Светом Василију Великом.

Након Божанске Литургије Епископ Атанасије је у сали парохијског дома, при храму Светог Василија Острошког, освештао славске дарове и преломио славски колач а затим био и драги гост породице протонамесника Влада Лазића који Светог Василија Великог прослављају као своју Крсну славу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку