Молебан за благословен почетак нове школске године у Пријепољу

У среду 6. септембра 2023. године, након вечерњег богослужења, у храму Светог Василија Острошког у Пријепољу, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Молебан за благословен почетак нове школске године.

Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, старешина храма Светог Василија Острошког протојереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.

Храм у Пријепољу био је испуњен децом која су, неки у пратњи родитеља, дошла да са Епископом и свештеницима узнесу молитве Богу да их Он својом љубављу благослови како би предстојећу школску годину успешно и срећно прошли, на радост и понос својих родитеља, и на корист своје Цркве и отаџбине.

Поред бројне деце, њихових родитеља и родбине, наставника и учитеља, Молебну је присуствовао и председник општине Пријепоље Драго Попадић са сарадницима.

Након узнесених молитава Преосвећени Епископ Атанасије се обратио ученицима: – Благодаримо Богу, пре свега, на овом тренутку радости, на овој прилици да започнемо, овако саборно, сви заједно, једно добро дело, да отпочнемо нову школску годину. Призвали смо за то благослов Божији, помоћ Божију, садејство свих Светих, просветитеља и учитеља Васељене, а међу њима и многих из рода нашега.

– На почетку ове школске године најкорисније и најисправније би било да будемо руковођени Божијом намером да овај живот буде радост. Бог је тако замислио овај људски живот да он буде искуство радости. За доживљај радости, за остварење радости, потребни су предуслови и делатељи. А управо се вама, драга децо, обраћамо као оним делатељима који имају прилику да створе те предуслове. Да овај свет заиста буде тако устројен да побуђује на радост.

– Те предуслове ви можете створити, ви сте наша нада. Ви имате те способности да учите, да стичете знања, да се оспособљавате за живот и да напредујете у врлини, у добром васпитању, у добром усмерењу.

– На вама је, децо драга, да стварате добре односе у породицама, добре односе са вашим учитељима, са вашим свештеницима, а најпре једни са другима. Ја бих нарочито желео да остварите добре односе и са вашим завичајем, са овим простором који вас је дао на овај свет. Не бисмо смели заборавити да имамо и дуг према овом простору, Иако ћете стицати знања и на другим местима, та знања треба да буду примењива и овде. Да и овај простор има користи од тих ваших знања и умећа.

– Много ћемо допринети и ако не будемо кварили ништа од оног доброг устројства које смо добили од родитеља, учитеља и свештеника. Само, од вас, и свих нас, се не тражи само то. На вама је задатак да поправљате оно што је нарушено и покварено.

– Овом свету су најпотребнији свети људи, добри људи и мудри људи. Верујем да ће међу вама бити много оних који ће успешно напредовати у свима врлинама. Од вас, који треба да будете поправитељи овога света, то очекујемо и молимо Бога да то постигнете. То би онда било остварење тих предуслова да овај живот буде заиста радост, нагласио је Епископ Атанасије.

Пожелевши свој деци добар успех, на радост свих чинилаца нашег друштва, Преосвећени је позвао Председника општине да и он упути речи добрих жеља на почетку школске године.

Захваливши се Епископу Атанасију на указаној части Председник општине Пријепоље г. Драго Попадић је изразио своју радост због оволиког броја ученика и оволике радости која се осећа међу свима, рекавши: – На нама је да стварамо предуслове да ви безбрижно и безбедно учите, да се школујете и образујете. Један од предуслова смо данас и остварили овом нашом заједничком молитвом Богу, да Он помогне да се добро школујете и да вам једина обавеза буде да останете добри људи, као што сте сада добра деца, и да градите будућност за вас и, ако Бог да, и за вашу децу. Остале предуслове ми треба да испунимо.

Најпре деца а потом и сви остали су прилазили Епископу Атанасију и целивали крст док их је он кропио освећеном водицом. Старешина Саборног храма Светог Василија Острошког протојереј Горан Крстић, у име Црквене општине Пријепоље, поделио је пригодне поклоне за сву децу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку