Епископ Атанасије: Грех је вирус смрти, отров који усмрћује

У Недељу тринаесту по Духовима, 3. септембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић, протођакон Иван Савић и ђакон Немања Радовановић из цркве Светог Апостола и Јеванђелисте Марка из Архиепископије београдско-карловачке.

Поучавајући сабрани верни народ, у пастирској беседи, Епископ Атанасије је подсетио на прочитани одељак из Светог Јеванђеља, рекавши притом: – Ученик Христов, апостол Павле, у својој посланици, а његове посланице нису упућене само ондашњим хришћанима него хришћанима свих времена, често је говорио: Браћо, ја вас подсећањем будим. Јер, човек се лако успава, нешто из своје слабости, нешто из привезаности за земљу. Свуда су мамци који желе да човека вежу.

– Чули смо како нас апостол Павле опомиње: Браћо, бдијте, стојте у вери, мушки се држите, снажите се. А на другим местима каже: Будите непоколебљиви, јачајте непрестано у делу Господњем. Знао је каква нас искушења сретају и да без те снаге у Христу не можемо успети.

– Све да вам бива у љубави, каже апостол Павле. Ако нам све бива у љубави Христовој онда смо нашли формулу, нашли смо решење. Онда и слаби могу постати јаки и успешни. Кључ је у љубави хришћанској. Јер, онда све правилно усмеримо, правилно распоредимо.

Владика је подсетио и на прочитани део из Житија светих у коме је описана храброст једне слабе жене, мученице Васе, и њено троје деце, напоменувши потом: – Да ми у роду нашем српском нисмо имали такве храбре, снажне, да нисмо имали те који су дословно испуњавали позив апостола Павла да буду непоколебиви у вери, нас данас овде не би било.

– Како на најбољи начин да испуњавамо ово на шта нас позива апостол Павле? Како је најбоље снажити се у вери? Избегавајући грех, јер, грех чини човека слабићем. Било којим грешењем човек све више и више постаје слабији. И грех онда постане навика, и друга природа човекова. Грех води у смрт. Најкраће дефинисано било би да је грех – вирус смрти, отров који усмрћује.

– Господ наш је многомилостив, и много воли људски род. Он зна да нас грех усмрћује, зато је и страдао за нас и показао нам ту храброст о којој апостол Павле говори. Сам је узео Крст на ком ће бити прикован, и позива нас да сви узмемо крст свој и да за Њиме идемо. Да сви видимо Његов пример и бићемо и ми јачи од смрти, истакао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку