Молитвено саборовање на Ђуровом Брду поводом храмовне славе

У уторак 15. августа 2023. године прослављена је слава храма Светог архиђакона Стефана на Ђуровом Брду код Бродарева. Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију уз саслужење секретара Епархије милешевске протојереја Горана Крстића и јереја Мирослава Михајиловића.

Након заамвоне молитве уприличен је трократни опход око светог храма као и освећење славских дарова. Честитајући храмовну славу свештенству и верујућем народу, Епископ је рекао:- Свети Стефан је најпривилегованији човек на земљи, зато што му се првом дала шанса да потпуно поступи као Христос, да пострада за Њега, да посведочи Њега, за оно што је Господ донео, да се и сам укључи у то Његово спасоносно дело.

– Овај дан је дан верности, када се подсећамо на то шта је најпотребније, на верност Господу Богу, свима који су у тој верности чврсто стајали и да се њима придружимо. И свети Стефан је подсетио сав тај скуп који га је лажно оптуживао на целу историју верности пре свега Бога Оца према нама, на истинитост Божијих обећања и подсетио на све људе храбре који су у мору лажи били у стању да остану верни и непоколебиви. И многи који су слушали ту апологију Светога Стефана пришли су Христу и придружили се небеској Цркви. небеском вечном животу, Царству Христовоме. И ми се данас подсећам на те непоколебиве. Ја вас позивам као ваш Епископ заједно са вашим свештеницима, заједно са овима који су принели ове дарове, хлеб, жито, и вино у славу Божију а у част Светог првомученика и Архиђакона Стефана, да останемо у тој верности, у тој непоколебивости, у оданости Христу Богу. Да и ми будемо верни Њему као што је Он нама, да нико никада не отпада од вере, ни од православне заједнице, немојте дозвољавати ни на који начин, беседио је Владика Атанасије.

Саборовање је потом настављено за трпезом љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку