Најава милешевског јубилеја на РТС-у

У недељу, 8. јула 2018. године, након одслужене Свете архијерејске Литургије у Милешеви којом је предстојао Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, из манастирске порте директно је на првом програму Радио-телевизије Србије емитована емисија Шареница, у којој је најављен јубилеј 800 година манастира Милешеве.

Преосвећени Владика у емисији је говорио о значају манастира Милешеве за српски народ на духовном, културном, уметничком и националном плану, најавивши предстојећи јубилеј у чијем обележавању треба да буде сабрано целокупно српско биће јер то ова светиња и заслужује својим осмовековним сведочењем истине и љубави, истрајности и храбрости. Преосвећени је истакао да је манастир Милешева најпре постао познат по томе што су у њему скоро 360 година почивале мошти Светог Саве и биле извор исцељења, надахнућа и снаге нашем роду. Милешева се, према речима Епископа, издваја још и по фрескама највиших уметнички домета, Богородице са преслицом у руци и Анђела Васкрсења – Белог Анђела.

У емисији су поред осталих учествовали изворне певачке групе Јабука и Верем, КУД Дома културе из Пријепоља, црквени хор Свети краљ Владислав, али и КУД Копаоник из Лепосавића који је извео кореографију Сабор у Неродимској Жупи, као и игре и песме из Сиринићке Жупе.