Наставља се прослављање Богојављења

Другог дана великог празника Богојављења, када Православна Црква обележава успомену на Светог Пророка Претечу и Крститеља Господњег Јована, у петак 20. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју. Саслуживали су архијерејски-намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, парох прибојски протојереј-ставрофор Ранко Милинчић и протођакон Иван Савић.

Честитајући празник свима, а посебно онима који Светог Јована Крститеља славе као своју Крсну славу, Преосвећени је рекао: – Данас посебну пажњу Црква усмерава на Крститеља Христовога Јована и позива нас да и ми усмеримо своју пажњу на њега, Светога Јована, и Претечу и Крститеља Господњега. Ми се трудимо да на најдоличнији начин прославимо угоднике Божије, тако и Светог Јована. Са особитом пажњом настојимо на томе, јер смо привржени њима.

– Наш Свети Јустин Ћелијски се трудио да истакне највише лик Светог Јована Крститеља и покушао да опише његова осећања па је рекао да је то човек који је био најтужнији, а после неког времена и најрадоснији. Најтужнији је био онда када је морао да слуша сагрешења других људи. Он, врлинољубив и Богољубив, био је принуђен да слуша својим ушима прљавштину греха.

– Али после долази Онај који ће нас ослободити од све те прљавштине, долази Јагње Божије, Христос, и на Њега указује Свети Јован Крститељ. Он је био почаствован, награђен од Бога да Га он види својим очима како се приближава и жели да орадости нас све, и каже: Гле, Јагње Божије, Које узима на себе грехе света! Које ће очистити сву прљавштину, све реке греховне. И тада Свети Јован постаје најрадоснији!

– Најбоље ћемо прославити дан Светог Јована ако се потрудимо да што мање греха учинимо, јер грех је оно што што њега растужује, а чистота и врлина су оно што њега радују, боље од било којих песама. Наш труд на добрим делима, на врлини, и удаљавање од грешних и прљавих порока и злочињења, појаснио је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије, у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју, Преосвећени Епископ Атанасије је посетио свештенике, протојереја-ставрофора Марка Папића у Прибоју и протојереја-ставрофора Милована Андрића у Новој Вароши, који Светог Јована Крститеља прослављају као своју Крсну Славу, и у њиховим домовима освештао славске дарове и преломио славске Колаче.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку