Покајте се јер се приближило Царство Небеско

Недеља по Богојављењу свечано је прослављена у храму Свете Тројице у Новој Вароши, 22. јануара 2023. године, Светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије. Саслуживали су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, јереј Мишел Мемишевић и протођакон Иван Савић.

Тумачећи прочитани одељак из Светог Писма, сабраном верном народу, Преосвећени је рекао: –Јеванђелист каже: Од тада поче Исус проповедати и говорити: Покајте се, јер се приближило Царство Небеско! Суштина је у овим двема речима, Покајте се, и друго, јер се приближило Царство небеско! Ово двоје је најважније. Покајати се и, та објава да је на располагању Царство небеско. Многима промиче дубина значења, пресудност значења, ове речи Покајте се, када их Господ Христос изговара.

– Постоје два царства. Сва друга царства које бележи историја само су верзије, варијанте, једног, земаљскога царства, које је углавном утемељено на људском незнању и људском одметништву од правога царства, које је на првом месту, Царства Божијег, Царства Небеског. Господ наш Христос је дошао да обнови Царство небеско, односно, да га рашири, да оно буде једно једино, и да све нас, цео род људски, уведе у Царство небеско. А то је Царство заједништва са Оцем Небеским и са Анђелима Његовим, и то је успостављање правог, здравог, поретка у свету.

– Постоје две љубави, љубав према греху, на којој је засновано царство греха, царство смрти, и љубав према Богу, која извлачи из тог царства греха и пропадљивости, из царства мрака и смрти, трулежи. Неопходно је било упутити те речи: Покајте се! које садржајно значе одвратити се од грехољубивости и усмерити се ка Богољубивости.

– Велики је подвиг, највиши чин у људском животу, јесте покајати се. Најзначајнији, најсудбоноснији, најисторијскији чин у животу једног народа јесте покајати се, одвратити се од грехољубивости и кренути ка Богољубивости.

– Кроз Богољубивост ствара се здрави поредак и у души човека, у животу човека појединца, и у животу народа. И онда то значи и у животу целог човечанства.

Владика је подсетио и на дивно житије једног од светих које Православна Црква на данашњи дан прославља, Светог Филипа Московског, и на тешке прилике које су владале у Русији у његово време: – Он проповеда Царство Небеско и подсећа руског цара Ивана Грозног да је пут који је изабрао пут пропадљивости. Цар је био већи љубитељ греха и није могао трпети проповедника Царства Небеског, изасланика Царства Небескога, па је заточио а потом и убио Светог Митрополита Филипа.

– Они који се боре за Царство Небеско знају да та борба подразумева велики подвиг. Јер, одлепити се од царства смрти долази као умирање пропадљивом животу и ново рађење за Живот Вечни, појаснио је Епископ Атанасије, у пастирској беседи произнетој на данашњем Евхаристијском сабрању.

Братство храма Свете Тројице у Новој Вароши, као добри домаћини, приредило је и трпезу љубави у сали парохијског дома, за све сабране.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку