Недеља по Воздвижењу Часног Крста у Новој Вароши

У недељу по Воздвижењу Часног Крста, 30. септембра 2018. године, Свету и Божанску Литургију у Светотројичком храму у Новој Вароши служио је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење братства овога светога храма и протођакона Николе Перковића.

Пречасним даровима са Трпезе Господње причестили су се они верници који испуњавају годишњи круг поста и труде се да живе врлинским хришћанским животом.

– Јесте да човек у рођењу добија од родитеља један потенцијал живота којим живи али животу треба непрестано додавати: знању треба додавати знање, мудрости мудрост, снази снагу, енергији нову енергију. А где ћемо то ово додавање остварити? Управо овде у светом храму. Овде додајемо својој храбрости, својој вери, својој љубави, својој нади. Овде кушамо и даље божанску храну, причешћујемо се Телом и Крвљу Господа нашега Христа. Овде молитвом хранимо своју душу и бивамо јачи. Овде слушамо Јеванђеље и бивамо мудрији. Овде се сусрећемо са примерима Светих апостола и других светих, и по угледу на њих и сами постајемо разумни и одлучни. Света Црква нас данас подсећа на оне предивне мученице: Веру, Наду, Љубав, и мајку њихову Софију. Подсећа нас пре свега што су оне у живој заједници Божијој, и ми смо део те заједнице и обраћамо се овим Светим мученицама да се заузму код Бога за нас. На њих се подсећамо нарочито због тога да бисмо се и сами охрабрили и умудрили. Да бисмо постали одлучни. Ко може бити одлучан? Онај који има вере, који јасно види, ко има наду, љубав, такав се лако опредељује за оно што је исправно и остаје на том исправном путу. Да бисмо били одлучни и чврсти треба непрестано додавати, и додајмо читајући Јеванђеље, молећи се Богу, причешћујући се овде у храму Телом и Крвљу Христовом, поучио је Владика сабрану паству.