Недеља раслабљеног у Милешеви

У Недељу четврту по Васкрсу – Раслабљеног, 23. маја 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у храму Вазнесења Господњег у манастиру Милешеви. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

Поучавајући верне о прочитаном јеванђелском одељку Епископ Атанасије је рекао: – Црква нас највише подсећа на оно што је најважније. Подсећа нас на то да је у Њој присутан Христос, да је Она Христос продужен у све векове, као што је говорио Преподобни Јустин Ћелијски и као што мисле сви Свети Оци и Учитељи Цркве. Црква је наша учитељица јер Она је наставила и наставља оно што је чинио Христос. Оно што је у Христу то је у Цркви и то нам Црква приказује и то нам Црква даје и оприсутњује у свима временима и на сваком месту. Данашње Јеванђеље, које смо читали, говори нам о томе какву измену живота имамо са Христовим присуством. Какву је измену Он својим делом направио и донео.

– Јеванђеље нас позива да увек имамо у знању коме треба да покажемо и изложимо своје муке, своје слабости, своје болести – то је Господ наш. Њему треба показати целу душу, изнутра, и душу и тело. Изложити се Њему, Његовом оку, Његовом гледању, Његовом деловању, Његовој речи, Његовим рукама. И све ће бити поправљено, и све ће бити здраво, и ми ћемо бити мирни и бићемо срећни, појаснио је Епископ.

У посети манастиру Милешеви боравила је ових дана и група ученика веронауке из Чајнича са својим вероучитељем па су поред свих духовних дарова које су добили овом посетом имали и ту посебну радост да учествују у Архијерејској Литургији и чују речи поуке Владике милешевског.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку