Нови посленик на Њиви Господњој

У уторак 21. септембра 2021. године, на дан када Православна Црква прославља велики и дивни празник Рођење Пресвете Богородице – Малу Госпојину, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика кнеза Лазара у Старом Прибоју.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, парох прибојским протојереј-ставрофор Драган Видаковић, протојереј Никола Перковић, јереј Ненад Тешић, протођакон Иван Савић и ђакон Милорад Петровић.

Након Великог входа Преосвећени је рукоположио у чин презвитера ђакона Милорада Петровића.

Честитајући присутнима празник и новог свештенослужитеља Цркве Христове Епископ Атанасије је рекао: – У ово време великих невоља, искушења, страдања, великих болести, Господ отвара небо и греје нас својим сунцем, шаље нам своју ведрину и своју радост, кроз овај светли празник Рођења Пресвете Богородице. Пресвета Богородица, чије рођење данас празнујемо, ушла је у овај свет, у људску историју, људски живот, ушла је као радост, и као таква остала присутна за сва времена, без обзира на то кроз шта овај свет пролази. Она је ту увек присутна као радост. Као радост, као доброта, благост, љубав, лепота. Све што је најбоље и најлепше Бог створио то је присутно у Њој.

– Пре свега, Она је обрадовала своје родитеље који беху веома тужни, и то са разлогом. Њени родитељи, Јоаким и Ана, чинило се као да их Бог није даровао једнако са њиховим суседима. Јер док су други остваривали своју брачну заједницу кроз пород, они пород нису имали а беху већ остарели. Као да им је Бог ускратио оно што је Он обећао давати и што даје свима другима. Уздаси, сузе и искања од Бога Њене мајке Ане надилазили су небо, а Бог као да их није чуо дуго времена. Али, њих је Бог наградио на највећи могући начин. Они ће имати пород, благословено дете, и то најблагословеније, најобдареније дете, најближе Богу, Пресвету Богородицу Дјеву Марију, која неће обрадовати само своје родитеље него цео свет. Кроз Њу ће на земљу доћи Спаситељ света, Она је род људски највише Богу приближила, својим начином живота, својом чистотом, својим савршенством, својом преданошћу Богу, својом послушношћу Богу.

– Она је постала утеха свету, радост свету, и ето, данас када празнујемо тај догађај ми улазимо поново у ту радост, обнављамо ту радост сусрета са Богом, радост отворених небеса. Захваљујући Њој небеса остају увек отворена без обзира шта се догађа у свету. Бога је могуће увек дозвати, захваљујући Њој, Бог увек чује, захваљујући Њој, нагласио је Епископ Атанасије.

Владика је потом подсетио и на ново рукоположење које је данас извршено: – Рукоположисмо досадашњег ђакона Милорада у чин презвитера и предадосмо га Цркви Божијој, односно, он је сам себе поклонио Цркви на служење као презвитер. Он је сам прочитао чему је приступио, како је приступио, и шта је обећао пред свима нама. Он ће се тога сећати целога живота, каква је обећања дао, и о свему ће бити питан, као што ће и свако од нас бити питан о томе како је служио Богу, у оном чину или позиву у којем је био пред Богом.

– Подсетио бих нашег новог свештенослужитеља, да у свему оном што је дужан проповедати он буде чврст. Да буде чврсте вере у Господа нашег Исуса Христа, у Оца Небескога и Духа Светога, да не храмље ни на једну ногу у вери и у хођењу правим путем, ни у чему доброме да не посустане, да буде предводник у свему ономе што треба да проповеда, у служењу Јеванђељу, на путу спасења. Да буде веран Христу Господу и искрен пред Њим, напоменуо је Епископ Атанасије.

Свештенство храма Светог кнеза Лазара у Старом Прибоју приредило је и заједничку трпезу љубави па су се сви у сали парохијског дома скупа послужили настављајући заједничарење кроз богоугодне разговоре и поучавања у љубави Божијој.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку