Особине Цркве Христове су богољубље и човекољубље

У прву суботу Часног поста, Теодорову суботу, 20. марта 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанствену Литургију у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, парох бањски јереј Ненад Тешић и ђакон Иван Савић.

Поздрављајући верни народ и честитајући причешће онима који су се постом и молитвом припремали за сједињење са Господом Христом Преосвећени је рекао: – Данас се причестисмо Животом, Крвљу и Телом Господа нашега Христа, причестили смо се и Науком Божијом, знањем Божијим, искуством живота и садржајем живота, умећем живота, који је садржан у Цркви Божијој и којом нас Црква Божија учи.

– Црква нас учи Христовим речима: Ову вам заповест дајем да љубите једни друге. Господ нас затим подсећа: Ако вас мрзи свет знајте да је мене омрзнуо пре вас. Ако су мене гонили и вас ће гонити, јер сте моји, говори Господ. Пре него што је изговори ове речи о љубави и о односу света према нама, Господ је почаствовао своје ученике назвавши их својим пријатељима, својим најблискијима. Знајући све то, са тим знањем, ми идемо кроз овај свет и кроз овај живот, и са таквим нашим односом са Господом Христом ми живимо у овом свету, у таквој заједници, са таквом љубављу према Њему.

– Тако складно се смењују и уклапају генерације хришћана у Цркви. Тако складно су се смењивали и на овом нашем простору, у нашем народу српском, вековима. И зато имамо данас овде Цркву Христову, и то објашњава како је српски народ данас Божији народ. И све то захваљујући онима који су такву љубав имали и показали, пре свега, према Богу а онда и према ближњима, јер особине Цркве Христове су богољубље и човекољубље.

Преосвећени је укратко подсетио и на Свете које Црква Христова на данашњи дан прославља, Светих седам свештеномученика Херсонских као и на Преподобног Емилијана. Сви су они својим животом потврдили да су били и остали украс Цркве Христове. Кроз њихове примере богоугодног живота и ми можемо да се поучавамо како треба живети: – Ми рекосмо да је особина људи у Цркви Богољубље и човекољубље, проповедање врлине Божије, врлине других људи, а не проповедање зла и греха. Црква се не бави проповеђу греха и зла, Црква грех и зло уништава. Црква своја чеда храни врлином, благодаћу Божијом, Телом и Крвљу Христовом, којима смо се и данас причестили, Светлошћу Небеском, не тамом.

– Наш живот је повезан са Христом зато ми немамо разлога ни за какву бригу него имамо само подстицај да сваку врлину узгајамо у љубави према Богу и према ближњима, радујући се Господу и радујући се нашим ближњима, истакао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку