Праштално вечерње у Пријепољу

У навечерје Великог и Часног поста, 14. марта 2021. године, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу служено је праштално вечерње које је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија служио високопреподобни игуман Петар, настојатељ Светоуспењског манастира у Сељанима код Пријепоља.

Обраћајући се сабраном свештенству, свештеномонаштву и верном народу, Владика Атанасије је рекао: – Стојимо пред Светом и Великом Четрдесетницом. И сами ови називи говоре колико је значајно време у које улазимо. Велики је задатак, велики је и циљ пред нама, да достигнемо светли празник Христовог Васкрсења, да прославимо највећи догађај у историји, да поново у њему учествујемо, у Христовој победи над смрћу, победи коју је за нас остварио, у коју нас уводи. И зато и ступамо у те дане да бисмо учествовали и ми у томе животу неуништивом, да живимо у вечности, да живимо на другачији начин у односу на овај смртни и пролазни свет.

– Црква нас вечерас у молитвама позива да учинимо тај одлучујући корак, да се обратимо Оцу Небескоме, да поново изјавимо да имамо Оца Небеског и да нам је Он најбитнији, најважнији и да све чинимо Њега ради.

– Постављен нам је услов. Ако не опростимо једни другима неће ни отац Небески нама опростити. Од тога зависи како ће се Отац Небески према нама односити, од нашег односа према другим људима, јер, ти други људи су деца Божија, Бог их воли, стало му је до њих. Ако ми волимо Бога онда је и нама стало до те деце Оца Небескога. За разумне људе ово је веома лак корак и они су срећни што је тако лак услов њима постављен, јер могу да воле и та љубав према другима покрива мноштво њихових грехова. Онај ко је способан да воли тај је способан да прашта. Љубав брише туђе грехе.

– Православна Црква вековима држи овакву праксу да Велика Света Четрдесетница управо овако почиње, овим позивом ради којег смо и дошли, да опростимо једни другима, да направимо тај напор, један корак, први корак у Васкрсење. Јер све ово време које је пред нама је време које се улива у Васкрс, у нашу победу над смрћу са Христом Победником. Ко хоће да иде у Васкрсење нека крочи, нека се оспособи да воли, нагласио је и позвао Епископ Атанасије.

Након беседе, Владика је замолио опроштај од свих сабраних, а потом су свештенослужитељи и верни народ приступили Eпископу молећи благослов и опроштај.

Саборовање је настављено за трпезом љубави коју је уприличило братство Саборног храма.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку